Cvijanović oštro protiv Konakovića zbog Vulina: 'Svojata BiH' i ne poštuje njen ustavni okvir

6
Radiosarajevo.ba
Cvijanović oštro protiv Konakovića zbog Vulina: 'Svojata BiH' i ne poštuje njen ustavni okvir

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović optužila je ministra vanjskih poslova BiH Elemedina Konakovića da je remetilački faktor te ga kritizirala zbog njegovog stava prema potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu.

Prema Cvijanovićevim riječima, Konaković ne poštuje ustavne nadležnosti vlastite zemlje, dok potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, kako je navela, pokazuje više poštovanja prema BiH.

Na pitanje da prokomentira Konakovićevu izjavu da neće pružiti potpis Vulinu za ulazak u BiH, Cvijanović je istakla da Konaković "svojata BiH" i da ne poštuje njen ustavni okvir, prema bošnjačkom receptu.

Radovi na sanaciji sportskog igrališta OŠ "Hrasno" u punom jeku

Ona je dodala da je "sarajevska politika zarobila BiH, a da krivce traži na svim stranama, samo ne u svom dvorištu".

"A onda ih, u tom njihovom poduhvatu privatizacije institucija BiH, podstiču i pojedini stranci, saučestvujući u pravoj otimačini ustavnih prava Srba i Hrvata, hraneći kako mržnju, tako i težnju za svojatanjem zajedničke BiH od strane bošnjačke politike", rekla je ona.

Dragan Bursać: Vulinu treba zabraniti izlazak iz kuće, a ne samo ulazak u BiH!

Podsjetimo, Konaković je sinoć za portal Radiosarajevo.ba izjavio:

"Tačno je. Nisam odobrio ulazak Aleksandru Vulinu, potpredsjedniku Vlade Srbije, da helikopterom uđe u Bosnu i Hercegovinu. To je jedna od rijetkih nadležnosti Ministarstva na čijem sam čelu." 

"U pitanju je prelet civilnim helikopterom tako da sam mogao odlučiti, za razliku od nekih prethodnih situacija, kada su u pitanju na primjer bile vojne letjelice. Ne mogu mu ja zabraniti ulazak u Bosnu i Hercegovinu, ali mogu zabraniti ovaj prelet, tj. ulet civilne letjelice", dodao je Konaković u izjavi za naš portal.

Otkrio nam je da je dopis sa zahtjevom za odobrenje došao u petak poslijepodne, poslije radnog vremena. Običaj je, inače, da se takav zahtjev šalje 48 sati unaprijed.

"Vidite, da je to bio neko drugi, možda smo mogli učiniti nešto danas da riješimo situaciju. Ali, riječ je o osobi koja je na američkoj crnoj listi, o nekome ko udara na suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, te finansira studentice koje veličaju ratne zločince... On je dokazani remetilački faktor! Tako da nisam odobrio i neću nikada odobriti kad je on u pitanju", vrlo nam je otvoreno rekao naš sagovornik.

Dodao je još i sljedeće: "Ja mu ne mogu zabraniti ulazak, to mogu samo sigurnosne agencije, ali ovo mogu jer, prema mom mišljenju, on nije poželjan u našoj zemlji."

Ranije je bilo najavljeno da će se Vulin pojaviti danas u Prebilovcima kod Čapljine, gdje se obilježava 83. godišnjica od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak