Cvijanović: 'Ako već žele nekoga da sankcionišu onda na "crnu listu" treba da stave Schmidta'

7
Radiosarajevo.ba
Cvijanović: 'Ako već žele nekoga da sankcionišu onda na "crnu listu" treba da stave Schmidta'

Ako već žele da nekoga da sankcionišu zbog kršenja Daytonskog sporazuma onda bi najprije trebalo da na crnu listu uvrste Christiana Schmidta i nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Sarajevu, uključujući i sopstvenog, rekla je članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, reagujući na najnovije američke sankcije zvaničnicima iz bh. entiteta RS.

"Ni ove, ni prethodne, kao ni bilo koje sankcije i crne liste, ma čije da su, neće pokolebati našu volju da istrajemo na odbrani Daytonskog sporazuma, ustavne pozicije i nadležnosti Republike Srpske", poručila je Cvijanović, prenosi RTRS.

Podsjetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija uvela je u srijedu, 13. marta, sankcije Branislavu Okuki, Јeleni Pajić Baštinac i Srebrenki Golić jer su organizovanjem i obilježavanjem nesuatavnog dana RS, 9. januara, "podrivali mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini".

Medvjed teško ozlijedio dvojicu policajaca, jedan čovjek mrtav: Vlasti izdale hitno upozorenje

Podsjetimo, 17 sadašnjih ili bivših visokih dužnosnika na različitim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini te dvije kompanije trenutno su na popisu osoba kojima su SAD uvele sankcije zbog opstrukcija provedbe Daytonskog sporazuma a među njima su od srijede i troje najbližih saradnika Milorada Dodika, koji je i sam pod američkim sankcijama.

Nove američke sankcije za zvaničnike iz entiteta RS: Evo ko je sada završio na 'crnoj listi'

Tako u BiH vrh piramide vlasti čini ili je činio cijeli niz osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD, zamrznuta im je sva imovina ili poslovi koje tamo eventualno imaju, a američkim je državljanima zabranjeno da s njima sarađuju.

Među njima su sva tri ključna čovjeka Republike Srpske odnosno predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak