Crvene beretke Frenkija i Jovice: Priča o rađanju najstrašnijih ratnih zločinaca

Radiosarajevo.ba
Crvene beretke Frenkija i Jovice: Priča o rađanju najstrašnijih ratnih zločinaca

Knindže, srpski dobrovoljci, arkanovi tigrovi, škorpioni, vukovi, jedinica...

Imena su ovo koja nas vraćaju u mračno doba devedesetih godina i koja nose prizvuk smrti. Imena su ovo zločinačkih jedinica koje su iza sebe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ostavljale krv, kosti i zgarišta.

A sve i jedna su "djeca" tajne srbijanske jedinice Crvene beretke, ne paravojne formacije, već legitimne jedinice koju je formirala srbijanska državna institucija, uz, naravno, amin državnog vrha Srbije.

Crvene beretke bile su dio Službe državne bezbjednosti (SDB), koja je 1992. "postala" Resor državne bezbjednosti (RDB), na čijem čelu je bio Franko Simatović Frenki, pa su beretke bile poznate i kao Frenkijevci, te kao Jedinica za specijalne operacije (JSO). Ideja o osnivanju, pak, ide na dušu šefu RDB-a Jovici Stanišiću.

Dossier: Frenki Simatović i Jovica Stanišić, špijuni koji su formirali škorpione, bele orlove...

 

Frenkijevci su se obučavali u Glavnom centru jedinice, u Kuli kod Vrbasa, (koji je NATO više puta raketirao), ali su slični kampovi postojali i na Tari, a tokom rata (1991–1995) i u Pajzošu (Slavonija) i Tikvešu (Baranja). Sastav im nikad nije prelazio 300 ljudi, ali su uvijek raspolagali najsavremenijom opremom i oružjem, uključujući i protuavionske sisteme.

A sve je počelo 1991, kada je u Kninu proglašena Srpska autonomna oblast. Beograd im, kao podršku, šalje posebnu jedinica SDB-a od oko 25 ljudi, kojom su u razdoblju maj - august 1991. godine dirigirali Frenki Simatović i Dragan Vasiljković. Upravo će tu na glave staviti crvene beretke, a Vasiljković će postati kapetan Dragan.

U jedinicu su regrutirani dobrovoljci iz redova fudbalskih navijača, pristalica Srpske radikalne stranke i Srpske narodne obnove, a bilo je i slučajeva da su nasilni kriminalci dobivali skraćenje ili čak oslobađanje od kazne u zamjenu za doprinos u "odbrani golorukog naroda". Uvjet je bio poznavanje borilačkih vještina i spremnost da se bez pogovora izvrši svako naređenje.

Nakon sukoba Milana Martića i Milana Babića u Kninu, u augustu 1991. Vasiljković se vraća u Beograd (to nije bio kraj njegovog ratovanja), a posebnu jedinicu napušta trećina ljudstva.

Zapovjedništvo preuzima Frenki.

Od dijela pripadnika je 1994. sačinjena Jedinica za antiteroristička dejstva u Srbiji, a preostali dio nastavlja ratovati u Hrvatskoj i BiH pod imenima „vukovi“, „srpska dobrovoljačka garda“, „tigrovi“ i "škorpioni".

Ne treba posebno napominjati tragove u boji njihovih beretki koji su ostajali za njima. Posebno šokantno bilo je gledati nakon rata zloglasni snimak u kojem „škorpioni“ pucaju u potiljke mladih Srebreničana koji jedan po jedan okreću leđa svojim ubicama i, gledajući u zelenu travu i mrtve drugove pod njihovim nogama, udišu posljednji put zrak ovog svijeta.

Video ovog gnusnog čina možete gledati na ovom LINKU.

Nakon završetka ratovanja u Hrvatskoj i BiH 1996. godine, "jedinica" je preustrojena i preimenovana u Jedinicu za specijalne operacije (JSO) te time i formalno postala dio Državne bezbednosti Srbije, a jedan od zapovjednika Tigrova Milorad Ulemek Legija preuzeo je zapovjedništvo nad jedinicom, koja je bila „aktivna“ i na Kosovu.

Pripadnici ove jedinice su odgovorni za ubistvo bivšeg predsjednika Srbije i jednog od Miloševićevih najvećih suparnika Ivana Stambolića, 25. augusta 2000. Nakon pada Miloševića 5. oktobra 2000. godine, Milorad Ulemek i dalje je ostao šef jedinice.

JSO je krajem 2001. blokadama puteva i prosvjedima pod punom ratnom opremom pokušala srušiti novu Đinđićevu vladu zbog uspostavljanje saradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine. Potom su, 2003. godine izvršili atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, nakon čega je jedinica raspuštena.

Prisluškivani razgovor Arkana i Legije iz 1992: O padu Sarajeva, o Juki, o Mladiću... (VIDEO)

 

Mnogi njeni članovi su nakon atentata optuženi za zločine, ubistva, otmice, razbojništva, a neki od njih su i osuđeni. Ostali pripadnici postali su dio tada novoformirane Žandarmerije.

Haški tribunal je Frenkija i Jovicu 2013. prvostepenom presudom oslobodio odgovornosti za ratne zločine, jer, kažu u Haagu, "nije bilo zločinačke namjere" kad su slali jedinice na ratišta. Danas, 15. decembra, Haški tribunal donijet će pravomoćnu presudu po žalbi Tužilaštva.

Haški tribunal naredio novo suđenje Frenkiju Simatoviću i Jovici Stanišiću (FOTO)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak