Čović: Sjećanje na genocid u Srebrenici i sve oduzete nevine živote trajna obveza da čuvamo mir

Radiosarajevo.ba
Čović: Sjećanje na genocid u Srebrenici i sve oduzete nevine živote trajna obveza da čuvamo mir

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovin Dragan Čović oglasio se danas, 11. jula povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Danas, na 29. godišnjicu strahovitog zločina, svijet se zajednički spominje boli i žrtava Srebrenice. Neka sjećanje na genocid u Srebrenici i sve oduzete nevine živote bude trajna obveza da čuvamo mir ali i opomena da se takvo zlo više nikada ne ponovi", napisao je Čović.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Sarajevska Olimpijada u Madridu: Otvorena izložba 'Olimpijski duh ujedinjuje svijet'

Danas, 11. jula, bit će obavljena dženaza i ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. 

Među žrtvama koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Murphy: SAD će nastaviti podržavati ljude Srebrenice i govoriti protiv onih koji poriču genocid

Reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se trenutno u Srebrenici, a sve najnovije informacije sa obilježavanja 29. godišnjice genocida možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak