Prošlo je 29 godina od genocida u Srebrenici: 14 žrtava danas će naći smiraj u Dolini bijelih nišana

Radiosarajevo.ba
Prošlo je 29 godina od genocida u Srebrenici: 14 žrtava danas će naći smiraj u Dolini bijelih nišana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Danas su dženaza i ukop u Potočarima

Cijeli svijet danas, 11. jula, će na trenutak stati da bi se prisjetio nevinih žrtava zločina nad zločinima – genocida u Srebrenici koji se dogodio prije tačno 29 godina, i to pred licem kompletne planete Zemlje.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti održan program obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica. 

Također, bit će obavljena dženaza i ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. Pa će tako u Dolini bijelih nišana danas smiraj naći:

Detalji saobraćajne nesreće u Hadžićima: Tri osobe povrijeđene

Detalji saobraćajne nesreće u Hadžićima: Tri osobe povrijeđene

Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine

Među žrtvama koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine. Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske kod Srebrenice, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području općine Srebrenica. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine. 

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine. Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić - Hasib i Ćamil. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočara i to 2011. i 2006. godine. Oni će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli se nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale svoju saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga. Snage tzv. vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini. Do sada je identificirana i ukopana 6.721 osoba. Za te je zločine do sada osuđeno više desetina osoba osoba na više od 700 godina zatvora.

Vlada Federacije BiH proglasila je 11. juli Danom žalosti u ovom entitetu, dok dan žalosti nije proglašen u cijeloj državi, jer u Vijeću ministara nije bilo konsenzusa oko ovoga. U Brčkom je danas također Dan žalosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije