Čolić traži istragu: Oni koji bi trebali biti primjer prave korona dernek?!

Radiosarajevo.ba
Čolić traži istragu: Oni koji bi trebali biti primjer prave korona dernek?!

Oni koji bi trebali biti primjer ne bi smjeli praviti takve greške i nadam da će odgovorne strukture reagovati u skladu sa zakonom i preporukama Federalnog štaba civilne zaštite, kazala je u Jutru za sve BHT1 ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, komentarišući sinoćnju zabavu u Sarajevu koja je izazvala burne reakcije u javnosti.

“Ono što mi čitavo vrijeme potenciramo je to da se koristi zaštita, da izbjegavamo javna okupljanja, naročito u zatvorenom prostoru i onda dobijemo ovakvu situaciju”, istakla je Čolić u osvrtu na zabavu u kojoj su učestvovali ljekari, ministri i estradni umjetnici.

Čolić podsjeća da je Tuzlanski kanton među kantonima koji su najuspješnije odgovorili na pojavu koronavirusa u BiH. Ona ocjenjuje da postoji više faktora koji su doveli do pozitivne epidemiološke slike i zatvaranju aktivnih klastera u Tuzlanskom kantonu.

“Prije svega, to su mjere koje smo počeli preduzimati prije ostalih kantona u Federaciji BiH, prateći epidemiološku situaciju u zemljama okruženja, nesebična pomoć MUP-a TK i Štaba civilne zaštite , kao i veliki posao koji su odradili epidemiolozi i svi zdravstveni radnici. Na kraju, zaslužni su i građani Tuzlanskog kantona jer su se zaista pridržavali svih mjera koje smo donosili i zahvaljujući njima i njihovoj društvenoj odgovornosti i građanskoj svijesti mi danas imamo ovakav rezultat”, rekla je Čolić.

Čolić navodi da su testiranja u Tuzlanskom kantonu vršena prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

“S obzirom na to da već 21 dan nemamo pozitivnih na testiranje, jučer smo donijeli odluku da proširimo obim testiranja tako da će u tu kategoriju sada ući i rudari. Postoje najave da bi vrtići i javni prevoz mogli početi s radom naredne sedmice nakon čega će i zaposlenici u ovom sektorima biti testirani, a planirali smo testirati i neke novinarske ekipe. Na ovaj način pokušavamo da tragamo po kantonu za osobama koje su bile u kontaktu sa koronavirusom i da na vrijeme spriječimo širenje zaraze”, rekla je Čolić za BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak