CIK BiH izrekao nove kazne zbog preuranjene kampanje

0
Radiosarajevo.ba
CIK BiH izrekao nove kazne zbog preuranjene kampanje

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je održala 68. redovnu sjednicu na kojoj su brojne stranke kažnjene zbog preuranjene kampanje, ali i drugih razloga.

Tako je najveću kaznu dobio SNSD, ukupno 7.500 KM. Kako su naveli iz CIK-a, kazna je došla zbog jednog koncerta održanog u Banjoj Luci, gdje je voditelj programa pozvao na glasanje za ovu stranku.

Kazne su dobili i PDP, ali i Draško Stanivuković. Stranka je dobila 5.000 KM kazne, dok je njihov kandidat za gradonačelnika Banja Luke dobio kaznu od 3.000 KM. Stanivuković je kažnjen zbog izjave da je "siguran u pobjedu" na jednom gostovanju prije otvaranja vremenskog perioda za kampanju.

Izrael objavio: 'Evo što smo dobili od SAD-a'. General poručio vojnicima: 'Spremite se'

HDZ je ukupno dobio 8.500 KM kazne, od čega je 4.500 KM bila kazna za preuranjenu kampanju i zloupotrebu resursa. Iz CIK-a kažu da je HDZ projekte lokalne zajednice na društvenim mrežama prikazivao kao svoje.

Drugi dio kazne, odnosno 4.000 KM, stiglo je zbog lažnog predstavljanja i trgovine biračkim mjestima, a istu kaznu je dobio SDP. Navodi se da je član biračkog odbora Tarik Osmanhodžić bio delegiran ispred HDZ-a, iako je član SDP-a, što govori o tome da je riječ o trgovini biračkim mjestima. On je dobio kaznu od 1.000 KM.

CIK BiH: Stranke i kandidati moraju dostaviti podatke o svim izvorima novčanih i nenovčanih donacija

Podsjećamo, CIK je 24. septembra također objavio nove kazne za stranke SDP, SNSD, Narodni front - Jelena Trivić, Pokret, Hrvatska republikanska stranka, te HDZ 1990, a tekst možete pročitati OVDJE

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak