Centralna izborna komisija donijela odluku: Opći izbori u BiH 2. oktobra

12
L.S.
Centralna izborna komisija donijela odluku: Opći izbori u BiH 2. oktobra

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je održala sjednicu na kojoj je donesena odluka o raspisivanju i održavanju neposrednih Općih izbora 2022. za 2. oktobar.

Pet je bilo za, jedan protiv raspisivanja izbora. Protiv odluke o raspisivanju izbora glasao je samo Vlado Rogić, jedan od dvojice hrvatskih članova CIK-a.

Izbori se raspisuju u sjeni brojnih otvorenih pitanja, uključujući i pitanje finansiranja izbornog procesa.

Počela operacija "Portugal": Rukometni Zmajevi se okupili u Tuzli

"Moramo postupati u skladu sa zakonom i vladavinom prava. Set zakona nas obavezuje da raspišemo izbore. Upustvo je na snazi kao zakonski akt, mnogi su se na to upustvo referirali na Sudu, apelacije i tužbe na sudu su odbačene", kazao je, između ostalog, Suad Arnautović, predsjednik CIK-a. 

Neposredni izbori

Naglasio je kako se ide u neposredne izbore. 

"Ne vjerujmo obećanjima, nego djelima", kazao je Arnautović i naglasio da su finansijska sredstva neophodna za održavanje izbora. 

Krajem januara ove godine, Centralna izborna komisija BiH poručila je da su joj uskraćena sredstva za početnu fazu priprema za opće izbore, koji trebaju biti održani u oktobru ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak