Centar za sigurnosne studije drugu godinu najbolje rangirani istraživački centar

Radiosarajevo.ba
Centar za sigurnosne studije drugu godinu najbolje rangirani istraživački centar
Centar za sigurnosne studije (CSS) ponovno je među najbolje ocijenjenim 'think tankovima' u centralnoj i istočnoj Evropi na najpoznatijoj rang listi istraživačkih centara koju objavljuje Univerzitet u Pensilvaniji (SAD).

 Globalna rang lista, 'Global Go To Think Tank Index' Univerziteta u Pensilvaniji (SAD) posljednjih 11 godina objavljuje najsveobuhvatniju godišnju rang listu vodećih istraživačkih centara iz cijelog svijeta.

U procesu nominovanja i ocjenjivanja 6.846 istraživačkih centara, učestvovalo je i više od 4.750 novinara, donosilaca odluka, donatorskih organizacija, eksperata i drugih.

Lista se formira na osnovu jasno definiranih kriterija kao što su kvalitet, posvećenost i ugled rukovodstva i zaposlenika, odnos s kreatorima politika, mogućnost za kreiranje novih znanja i alternativnih ideja, kvalitet, broj i doseg istraživanja i analiza, medijska vidljivost, upotreba društvenih mreža u cilju povezivanja s donosiocima odluka, novinarima i javnošću te uticaj na društvo.

Iz Bosne i Hercegovine je nominovano 13 istraživačkih centara, od kojih su šest rangirani na rang listi najboljih 'think tank-ova' iz 21 države centralne i istočne Evrope. Najbolje rangirana organizacija iz Bosne i Hercegovine je Centar za sigurnosne studije i nalazi se na 50. mjestu.

"Priznanje predstavlja dokaz prepoznavanja i potvrde dugogodišnjeg rada Centra, ali ujedno zahtijeva i pruža motivaciju za održavanje kvalitete rada i daljnja unapređenja u budućem djelovanju", kazao je direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

Global Go To Think Tank Index objavljuje se kroz Program za istraživačke centre i civilno društvo Univerziteta u Pensilvaniji, jednog od najstarijih i najcjenjenijih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, na zahtjev donosilaca odluka, donatora i novinara da se naprave liste najeminentnijih nacionalnih, regionalnih i internacionalnih istraživačkih centara, saopćeno je iz CSS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak