Brojni stručnjaci u Sarajevu na konferenciji 'Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova'

1
Radiosarajevo.ba

Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH okupili su više od 150 stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja na konferenciji "Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova".

Predviđenim panelima i stručnim predavanjima bit će obuhvaćene ključne teme od značaja za zaštitu javnog zdravlja u FBiH. Taj skup također će pružiti priliku za refleksiju na jubilej, obilježen prošle godine, 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u BiH.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac kazao je novinarima, prije početka skupa da će se, u dva dana tog skupa, razgovarati o javnom zdravlju, u proteklih sto godina. Da se izvuku neke od pouka i iskustava, a vidi gdje smo danas, odnosno šta je činiti u budućnosti kad se radi o javnom zdravlju.

Očajni Audijevi radnici odlučili se na nevjerovatan potez: "Nijedno vozilo neće izaći iz tvornice"

"O svemu tome govorit će, danas i sutra, eminentni stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja. Dešavanja širom svijeta, utjecala su na javno zdravlje i reproduktivno zdravlje, problemi sa imunizacijom, sve su to teme o kojima trebamo razgovarati i donijeti neke zaključke", kazao je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić ističe da je javno zdravstvo važna oblast medicine, osobito u periodu nakon pandemije. Pred nama su, kaže, novi društveni izazovi koji su globalni i traže osnažen i bolje organiziran sistem javnog zdravstva.

Misija ASA bolnice visokokvalitetna zdravstvena zaštita, kroz različite projekte i inicijative

"Ti izazovi zapravo najbolje pokazuju da će, društveni vrtlog koji se događa u cijelom svijetu, biti novi trenutak kad će sigurno javno zdravstvo morati biti osnaženo, bolje organizirano, bolje kapacitirano. Na taj način će zapravo pružiti odgovore za sve ono što nam je bilo problem u prošlom razdoblju, a nadam se da ćemo ga u budućnosti riješiti na kvalitetniji način", kazao je.

Primarijus dr. Fahrudin Kulenović govorio je o važnosti i ostvrnuo se na historijat javnog zdravstva na ovim prostorima. Kroz to vrijeme, od sto godina, bili su mnogi izazovi javnoga zdravstva.

"Ljudi iz javnog zdravstva moraju biti spremni na svekolika iznenađenja, koja pred nas stavlja život. Za ovih sto godina javno zdravstvo je postiglo goleme rezultate. Vjerovatno su još brojni izazovi pred javnim zdravstvom, ti izazovi  su globalnog karaktera i čine da se javno zdravstvo ujedinjuje i zajedno napreduje", kazao je prim. dr. Fahrudin Kulenović.

Zavod za javno zdravstvo o majmunskim boginjama: Kad je posljednji slučaj registriran u FBIH?

Šefica Programa Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u BiH Marina Riđić ističe da im je cilj da unaprijede odgovor na sve potrebe javnog zdravstva širom svijeta, u kontekstu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

"Prvenstveno mislimo na sve djevojčice i sve dječake, od perioda adolescencije do kraja života, ali i na prije svega trudnice, porodilje i mlade majke. Posebno smo ponosni na tekući program HPV vakcinacije, na teritoriji FBiH koji predstavlja kamen temeljac za odgor na rastuću potrebu prevencije i rane dijagnostike u kontekstu raka vrata maternice. Ali, svakako ćemo nastaviti raditi na prevenciji i zaštiti svih žena koje obole od raka dojke", kazala je.

Ponosni su na rezultate što su ih postigli u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva te se nadaju da će dalje doprinijeti visoko kvalitetnom i pravovremenom odgovoru javno zdravstvenog sektora u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Skočibušić: Sve više bolesnih od raznih bolesti savremenog života, moramo više raditi na prevenciji

Kako je najavljeno, u okviri tog dvodnevnog skupa bit će dodijeljena priznanja zaslužnim zdravstvenim djelatnicima iz FBiH koji su radom, angažmanom i zalaganjem značajno doprinijeli razvoju i unapređenju javnog zdravlja u našoj zemlji.

Konferencija "Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova" održava se uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, UNFPA, IOM-a i Svjetske banke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak