Misija ASA bolnice visokokvalitetna zdravstvena zaštita, kroz različite projekte i inicijative

0
Radiosarajevo.ba
Misija ASA bolnice visokokvalitetna zdravstvena zaštita, kroz različite projekte i inicijative
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / ASA Banka kampanja

Srednja medicinska škola - Jezero Sarajevo realizirala je kampanju promocije kulture zaštite od spolno prenosivih bolesti, na Svjetski dan spolnog zdravlja i zahvaljujući podršci privrednih društava Merck Sharp & Dohme BH d.o.o i Glosarij CD d.o.o Sarajevo i u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i ASA bolnicom Sarajevo.

U centru glavnog grada, na lokalitetu pored Vječne vatre, omogućen je razgovor sa stručnim osobama u vezi sa spolno prenosivim bolestima, zaštiti od tih bolesti te o metodama liječenja.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr. Aldina Divanović, uime Odjela ginekologije ASA bolnice, istaknula je na Svjetski dan spolnog zdravlja, ključnu važnost obrazovanja i prevencije u zaštiti od spolno prenosivih bolesti.

Novi most kod Počitelja pripremljen za otvaranje: Pogledajte kako izgleda

Novi most kod Počitelja pripremljen za otvaranje: Pogledajte kako izgleda

"Svjetski dan spolnog zdravlja 4. septembar, prilika je da se usmjeri pažnja na vitalne aspekte seksualnog zdravlja, uključujući značaj prevencije i obrazovanja. Spolno prenosive bolesti (SPB) predstavljaju ozbiljan izazov za javno zdravlje, a njihova prevencija ključna je za očuvanje zdravlja pojedinaca i zajednice u cjelini. ASA bolnica se ponosi svojim posvećenim radom na unaprjeđenju zdravlja cijele populacije. Naša misija je pružiti visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kroz različite projekte i inicijative koje imaju za cilj poboljšanje općeg zdravlja.

Kroz takve projekte, kao što je promocija kulture zaštite od spolno prenosivih bolesti, nastojimo potaknuti javnost na važnost prevencije i redovnih pregleda. Obrazovanje o pravilnoj zaštiti i važnosti redovnih pregleda omogućava nam da pravovremeno reagiramo i pružimo pomoć, svima kojima je potrebna, u liječenju različitih oboljenja. Naša namjera je smanjiti rizike od SPB-a i poboljšati pristup zdravstvenoj zaštiti, da bismo omogućili zdraviju budućnost za sve", naglasila je doktorica Divanović.

Profesorica Stručno-teorijske nastave iz predmeta ginekologija u Srednjoj medicinskoj školi - Jezero Sarajevo dr. Vernesa Salkičević Hadžiomerović ističe da je namjera današnjeg događaja podizanje svijesti i informiranje naročito mladih ljudi koliko je važno očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja, jer bitno je 'da čuvamo svoje i zdravlje svog partnera'.

ASA Banka kampanja
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: ASA Banka kampanja

"Bitno je da, naročito mladi ljudi, imaju pristup provjerenim i tačnim informacijama. Bez obzira na napredak savremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje predstavlja osjetljivu temu. Zato je važno da se ta činjenica promijeni, da kompletna populacija bude uključena u otvoren razgovor o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja", naglasila je dr. Vernesa Salkičević Hadžiomerović.

Prema njenim riječima, većina spolnih bolesti nažalost ne daje simptome. Osoba često nije niti svjesna da je zaražena spolno prenosivom bolešću. Zato je važno javiti se ljekaru i obaviti dostupna testiranja, ako postoji sumnja.

ASA Banka kampanja
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: ASA Banka kampanja

"Važna prevencija kod spolno prenosivih bolesti je korištenje mehaničkih kontraceptivnih sredstava, kao i dostupna vakcinacija", dodala je.

Ističe da je tako infekcija HPV (humani papiloma virus) jedan je od vodećih rizika za nastanak karcinoma grlića maternice, a prevencija je blagovremena vakcinacija protiv HPV-a.

"Vakcina postoji, jako je djelotvorna. Savjetuje se da se djevojčice (dobi 11 do 12 godina) vakcinišu, najkasnije do 26. godine života tj. prije prvog spolnog kontakta. Vakcina pruža dugotrajnu zaštitu, ali to ne isključuje redovne ginekološke preglede odnosno minimalno jednom godišnje. Svako ko primi tu vakcinu u potpunosti je zaštićen od tipova HPV virusa, koje data vakcina sadrži. Stoga je civilizacijski grijeh i neodgovorno ponašanje izložiti se infekciji HPV virusom, riziku karcinoma grlića maternice, kad već imamo mogućnost prevencije", istaknula je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije