Bračni par Stojaković iz Prijedora uzgajaju borovnice 13 godina: "Najbolje je konzumirati svježu"

3
FENA
Bračni par Stojaković iz Prijedora uzgajaju borovnice 13 godina: "Najbolje je konzumirati svježu"

Bračni par Stojaković Neđo i Slavka Stojaković na imanju u Gornjoj Lamovitoj u opštini Prijedor već trinaest godina se bave uzgojem borovnice. Prve sadnice su nabavili u Bugojnu i zasadili 500 sadnica. Od tada su svake godine sadili po 500 i sad ih imaju tri hiljade na površini od sedam dunuma.

"Borovnica je prilično zahtjevna biljka, posebno na našem području. Bili smo među prvima koji su se počeli baviti njenim uzgojem. Plantažna proizvodnja ove biljke nas je zanimala i uspjeli smo", priča Neđo Stojaković i dodaje da se za sadnju uglavnom kupuje dvodogodišnja sadnica, a ako se planira zasaditi plantažno, onda se i zemljište mora dobro pripremiti.

Pojašnjava kako borovnica zahtjeva kiselo i rastresito zemljište. Može se saditi i direktno u zemlju, u iskopane rupe, može u bankove ili u veće posude. Zahtjeva i navodnjavanje, a s druge strane, veoma je otporna, može podnijeti hladnu zimu, pa čak i aprilske mrazeve kojih u tom periodu ima često.

GSS objavio snimak s Prenja: Potraga za nestalim muškarcem iz Njemačke i dalje traje

Supruga Slavka od viška koji ne prodaju pravi marmelade, likere, voćne rakije. U marmeladi nema aditiva nego 100 odsto čista borovnica bez dodanih šećera. Ističe da je kuhar po zanimanju, pa dosta eksperimentiše i isprobava različite recepte.

"Volim kada proizvod koji napravim bude dobro prihvaćen na tržištu. Raduje me, jer to su zdravi proizvodi, mada je borovnicu najbolje konzumirati u svježem obliku. Pogoduje dijabetičarima i osobama koje pate od visokog tlaka. Može se svježa i zamrznuti, pa je jedete tokom zime", ističe Slavka.

FENA: Borovnice uzgajaju već 13 godina

Ove godine Stojakovići su imali urod od četiri tone borovnice. Plasiraju je uglavnom na tržište Prijedora i Banje Luke.

Borovnica se bere od polovine juna, pa do skoro kraja augusta, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Stojakovići su zadovoljni prinosima koje imaju, ali i kvalitetom borovnica koje s ponosom nude na tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak