Borba za vrelo Une: Aktivisti danas ponovo blokiraju radove na maloj hidroelektrani

1
Radiosarajevo.ba
Borba za vrelo Une: Aktivisti danas ponovo blokiraju radove na maloj hidroelektrani

Aktivisti eko organizacija danas, 6. augusta, nastavljaju svoju borbu za zaštitu vrela Une od devastacije uzrokovane izgradnjom male hidroelektrane.

Tanja Rastović iz Udruženja "Una" potvrdila je za Srpskainfo da će se aktivisti ponovo suprotstaviti bagerima kako bi spriječili daljnje radove.

"Nakon vikenda i praznika, kada su mašine mirovale, vjerujemo da je danas ključan trenutak. Nadamo se da će institucije reagovati i zaštititi Unu", izjavila je Rastovićeva.

Aleksandar Vulin ipak stigao u BiH: Šta kaže o odbijenom preletu civilnim helikopterom?

Prema riječima aktivista, naredni dani su presudni za očuvanje izvora jedne od najljepših rijeka Balkana. Protesti građana Hrvatske, BiH i Srbije protiv kontroverzne izgradnje male hidroelektrane na ovom lokalitetu traju već nekoliko dana.

Prošlog petka postignuto je "primirje" u vidu "džentlemnskog sporazuma" sa izvođačima radova, koji su obećali obustaviti radove do ponedjeljka. Međutim, iako je u ponedjeljak na vrelu Une bilo mirno zbog praznika u Republici Hrvatskoj, radovi su se nastavili bez valjanog mišljenja o prekograničnom uticaju na životnu sredinu.

Ministrica Pozder o gradnji na izvoru Une: "Nećemo stajati po strani"

Eko aktivisti osporavaju validnost do sada izdatih dozvola za izgradnju male hidroelektrane, zahtijevajući obustavu radova dok Državni inspektorat ne donese konačno rješenje. Inspektorat je utvrdio propuste u dokumentaciji, ali je građevinska dozvola izdata 206. godine još uvijek na snazi.

Darko Rundek, poznati veteran i aktivista, održao je koncert u nedjelju nedaleko od vrela Une u znak podrške protestima, naglašavajući da borba za zaštitu Une još nije završena.

Mještanin Milorad Dekić također je ukazao na probleme sa radovima, tvrdeći da se obavljaju preko "lažne firme" sa lažnim adresama i poreznim brojevima. Iako su graditelji MHE promijenili podatke na gradbenoj tabli, radovi se nastavljaju.

Protesti i dalje traju, dok lokalni aktivisti i mještani nastavljaju borbu za očuvanje vrela Une i protiv izgradnje male hidroelektrane koja prijeti ovom važnom ekosistemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak