Borba za Unu ne prestaje: Na novom protestu protiv mini hidroelektrane i predstavnici USK

2
Radiosarajevo.ba

Premijer USK Nijaz Hušić i ministar unutrašnjih poslova USK Adnan Habibija zajedno sa brojnim aktivistima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske prisustvovao je u nedjelju, 18. augusta, protestnom skupu protiv izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Uni, u mjestu Donja Suvaja u Hrvatskoj.

Protesti, za zaštitu izvora Une, na području susjedne Hrvatske ujedinili su mještane Pounja s obje strane granice i brojne ekološki osvještene pojedince, udruženja i institucije, koji zahtijevaju zaustavljanje izgradnje hidroelektrane na rijeci Uni.

Od prvog dana na alarmantnost situacije upozorava i uprava Nacionalnog parka "Una", na čelu sa direktorom Alenom Zulićem.

Dodijeljena Srca Sarajeva za TV serije: 'Znam kako dišeš' osvojila čak sedam nagrada!

"Una je jedna i jedinstvena, ne pozna granice nego spaja ljude sa njenih obala koje neće posustati u borbi da je sačuvaju", poručio je premijer Hušić.

Protest je podržao i Mile Kekin, bivši frontman grupe "Hladno pivo", koji je održao mini koncert i sa nešto više od 300 okupljenih građana u Donjoj Suvaji, neposredno ispod lokaliteta gdje je započela izgradnja male hidroelektrane (mHE) "Una Mlin", još je jednom iskazalo jasno protivljenje realizaciji ovog štetnog projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak