Borba protiv izgradnje mHE na Uni: Ne damo vam ni kap Une, Neretve i svih ostalih balkanskih rijeka

4
Radiosarajevo.ba

U mjestu Donja Suvaja u općini Gračac (Hrvatska) 25. jula 2024. godine održan je protest protiv izgradnje male hidroelektrane (mHE) neposredno ispod Vrela Une.

Započeti radovi na ovoj mHE privukli su veliku pažnju javnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i cijelom regionu, dok je tokom mirnog protestnog okupljanja iznesen samo jedan zahtjev: Hitna obustava svih radova!

Podršku Udruženju "Una" Srb i mještanima i mještankama Donje Suvaje, prisustvom na ovom protestu, pružili su i predstavnici regionalnog saveza "Odbranimo r(ij)eke Balkana" iz Bosne i Hercegovine, čime je još jednom potvrđeno da nas rijeke spajaju.

Nesreća u Sarajevu: Vozač srušio semafor, hitno prevezen u bolnicu

Lejla Kusturica, aktivistkinja Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT Sarajevo ukazala je na nužnost zajedničkog djelovanja u ovakvim slučajevima.

"Boli nas kada gledamo svakodnevne destrukcije naših rijeka, šuma i okoliša općenito. Ljudi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i ostalim državama regiona susreću se s istim problemima - narušavanjem našeg životnog prostora štetnim zahvatima koji su najčešće rezultat sprege investitorskih lobija i vlasti koje se ponašaju kao njihovi servisi. Pružamo punu podršku lokalnom stanovništvu u borbi protiv izgradnje male hidroelektrane na samom Vrelu Une, naše kraljice, i poručujemo da nema i neće biti mjesta ovakvim projektima koji donose profit isključivo šačici investitora, pri tome nanoseći ogromnu i nenadoknadivu štetu našoj prirodi. Ne damo vam ni kap Une, Neretve i svih ostalih balkanskih rijeka!", rekla je Kusturica.

Ministrica Pozder o gradnji na izvoru Une: "Nećemo stajati po strani"

Informacije o pogubnim planovima za izgradnju mHE na Vrelu Une, jedne od najznačajnijih rijeka u regionu, inicijativa "Pravo na vodu" dostavila je i javnosti u Srbiji. Žaklina Živković, aktivistkinja spomenute inicijative, ističe da je reka Una prirodno bogatstvo koje se mora čuvati a ne uništavati zbog mizernog procenta energije.

"Neregularnosti koje prate ovaj projekat, ali i poguban uticaj na prirodu i zajednicu odveć su nam poznati iz drugih borbi za životnu sredinu u regionu. Ohrabruje nas srčanost lokalne inicijative i odlučnost da se rijeka Una očuva, a mreža Odbranimo r(ij)eke Balkana solidarno stoji uz njih. Uradićemo sve što je u našoj moći da se u ovoj borbi istraje". 

Napominjemo, radovi na izgradnji spomenute mHE na Vrelu Une, koja je prepoznata i zaštićena kao područje NATURA 2000, dok u Bosni i Hercegovini ima status nacionalnog parka, započeti su na osnovu dozvola i saglasnosti od prije osam i 10 godina. Posebno je problematična odluka resornog ministarstva Hrvatske iz 2013. godine, kada su odlučili da za ovaj projekat nije potrebno izrađivati studiju o uticaju na okoliš.

Najavljen protest protiv izgradnje mini hidroelektrane: 'Pohlepnih je bezbroj, a Ona je jedna'

Ova dešavanja potvrđuju da za investitore štetnih hidroenergetskih objekata, koji naše vodotoke posmatraju isključivo kroz svoj profit, ne postoje nedodirljive rijeke, što je posebno zabrinjavajuće, naročito u uslovima kada moderni trendovi u fokus stavljaju očuvanje ekološke ravnoteže i održivi razvoj lokalnih zajednica.

Podsjećamo da je Evropska unija u junu ove godine usvojila, prvi takve vrste, Zakon o restauraciji prirode. Ovaj zakon, između ostalog, predviđa i obavezu država članica da prioritetno restauriraju Natura 2000 područja do 2030. godine. Dok na staništima koja su u lošem stanju, države članice moraju poduzeti mjere za obnovu: najmanje 30% do 2030, najmanje 60% do 2040, najmanje 90% do 2050. godine.

Dodatno, zakon uvodi i obavezu da se do 2030. godine najmanje 25.000 km rijeka s branama i barijerama pretvori u slobodno tekuće rijeke. Da bi se to desilo, države članice moraju poduzeti mjere za uklanjanje vještačkih barijera u površinskim vodama. Uzimajući u obzir sve navedene informacije, nameće se pitanje koja je svrha ovog zakona i zašto vlasti i institucije Republike Hrvatske dozvoljavaju gradnju mHE na vrelu jedne od najvrednijih rijeka u regiji kada će u narednom periodu imati obavezu da takvu jednu branu uklanjaju?

Aktivisti tvrde: Hrvatska firma ilegalno počela graditi hidroelektranu kod Vrela Une?

"Mi, udruženja i neformalne grupe građana regionalnog saveza 'Odbranimo r(ij)eke Balkana', iskreno se nadamo da će Hrvatska, članica Evropske unije, primjenjujući pravnu regulativu ove evropske zajednice u pogledu zaštite okoliša, uvažiti zahtjeve lokalnog stanovništva i cjelokupne šire javnosti i donijeti odluku o trajnom obustavljanju izgradnje ovog i svih drugih hidroenergetskih objekata u slivu Une", naveli su iz udruženja.

Ovo saopštenje potpisuju sljedeće organizacije članice regionalnog saveza "Odbranimo r(ij)eke Balkana":

Pravo na vodu

Polekol - Politička ekologija

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT

Studenac Nova Varoš

Varuhinje rek - Čuvarke r(ij)eka

Odbranimo reke Stare planine

Građanska čitaonica Libergraf Užice

SEOS - Savez Ekoloških Organizacija Srbije - Znamo da ne damo 

Udruženje građana NE DAMO JADAR

Eko Brigada Jagodina

Ekolosko-humanitarna udruga Gotusa

nEKO brine za LEVAČ

Klub Sportskih Ribolovaca Travnik

Eko straža

Green team - Novi Grad

Udruženje  Ekomar

Crnogorsko Društvo Ekologa/Montenegrin Ecologists Society

Udruženje "Za Doljanku" Jablanica

Marš sa Drine

STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci

Inicijativa Eko Barajevo

Crveni Bedževi

Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo

Mini Eko Zona

BITKA ZA VLASINU!

Eko Istok

Udruženje građana "Bela Čaplja 1165"

Eko Akcija

PSD "Treskavica" Trnovo

Neretvica – Pusti me da tečem

Pokret Odbranimo šume Fruške gore

Save the blue heart of Europe - Riverwatch

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak