BiH 2025: EU, novi rat ili disolucija zemlje?

Radiosarajevo.ba
BiH 2025: EU, novi rat ili disolucija zemlje?


Bosna i Hercegovina 2025: Scenariji budućeg razvoja događaja, naslov je danas promovisane publikacije u Sarajevu kojom je 20-člani tim, okupljen u organizaciji Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), ponudio pet različitih pogleda na budućnost koja bi do 2025. mogla zadesiti bh. građane.

U timu za izradu scenarija bili su Muharem Bazdulj, Duška Jurišić, Svetlana Cenić, Amer Kapetanović, Aleksandra Martinović, Lejla Čaušević-Sućeska, Srđan Mazalica, Jasminka Džumhur, Predrag Nikolić, Enes Osmančević, Lejla Ramić-Mesihović, Adnan Rondić, Aid Smajić, Bojan Stanić, Nataša Tešanović, Aleksandar Trifunović, Andrija Vrdoljak, Nermina Zaimović-Uzunović, Ljiljana Zurovac i Aleksandar Živanović

Prema riječima čelnika FES-a u BiH dr. Paula Pascha scenariji nisu predviđanja, već polazišta za intelektualnu vježbu koja će, možda, podstaći kreatore politika u BiH da budu odlučniji u reformskim aktivnostima, te u provođenju svojih političkih strategija.

On je dodao da scenariji, izrađeni prema Shell metodologiji, nude nekonvecionalan pogled na situaciju; napomenuo je kako nisu predložak za postupanje, već poruka iz koje primatelji stvaraju svoje zaključke.

Tokom skupa je naglašeno kako su u kreaciji scenarija - koji su predstavljeni metaforama, s pet različitih vozova - učestvovale osobe iz političkog, ekonomskog, akademskog, medijskog i društvenog života, iz različitih političkih struja i različitog etničkog porijekla.

Članovi ovog tima tako su došli do pet scenarija: Dayton Mail – scenarij u kojem se do 2025. U zemlji nije promijenilo ništa, Trans BiH Arrow – koji najavljuje masovni socijalni bunt, BiH Union Express – verzija o novom oružanom sukobu, Western Balkan Inter City – u kojem su zemlje bivše Jugoslavije opet ujedinjene kroz evropski put i Tripartite Border Train – scenarij disolucije.

1) Dayton Mail - Status quo
Prema ovom scenariju, 2025. ustavna struktura BiH i dalje je nepromijenjena (država, entiteti, distrikt, kantoni, opštine), tri su konstitutivna naroda i ostali. Iako smo proveli neke reforme koje su nas dovele do statusa kandidata za članstvo u EU, ekonomska situacija je nepodnošljiva, promjene idu presporo, a funkcionalost je i dalje podređena političkim interesima.

2) Trans BiH Arrow – Funkcionalna decentralizovana država

U ovoj verziji, do 2025. postali smo članica EU s vladavinom prava i ekonomijom u procvatu, a sve kao rezultat ustavnih promjena. Novouspostavljeni politički igrači prevladali su prepreke starog sistema, i stvorili su novu strukturu s jasnom socioekonomskom politikom.

No, ovdje dolazimo tek nakon socijalnog bunta koji bi nas mogao očekivati u 2015, što potiče međunarodnu zajednicu da sazove nacionalnu skupštinu kako bi spriječila daljnju destabilizaciju. Formira se nova državna struktura, koja se sastoji od tri nivoa vlasti: državni, srednji (prema teritoriji) i općinski.  Te nas reforme do 2020. svrstavaju u kandidata za članstvo, a do 2025. i članicom EU.

3) BiH Union Express – Funkcionalna centralizovana država
Do ovakve države, prema timu FES-a, doći ćemo nakon nasilnih sukoba i kasnije međunarodne vojne intervencije. Situacija, u ovom scenariju, također kulminira 2015, kada ekonomija pada na najnižu tačku. Opšti izbori, održani 2014. još su veća katastrofa nego oni četiri godine ranije. Političari iz RS-a, pravdajući to tim da država ne funkcionira, donose odluku o referendumu što izaziva masovne reakcije u Federaciji BiH, a do 2016. sve tri etničke grupe su mobilizovane. Eskalacija nasilja vodi ka vojnoj intervenciji NATO-a – brza reakcija, objašnjeno je, zapravo je rezultat lekcija iz prošlosti.

Srbija bi, očekuje se, oštro reagovala, ali bi se povukla pod snažnim političkim pritiskom međunarodne zajednice. Sve bi ovo odvelo svekolikoj ustavnoj reformi: svi građani uživaju jednaka prava, a BiH ima predsjednika, jaku centralnu vladu, dvodomni parlament i općine. Izbori u 2017. donijeli bi nove političke elite, a međunarodne sile donose ekonomski plan, sličan Marshalovom; sve ovo donosi kandidatski status 2019, a članstvo u EU 2025.

4) Western Balkan Inter City – Ponovno regionalno povezivanje

U ovom pogledu na budućnost, do 2025. u Evropskoj uniji je i BiH, i Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, ali i Kosovo. Kao rezultat ovog povezivanja, stvorena je nova politička paradigma u kojo su podjele na nacionalnoj ili etničkoj osnovi besmislene. Decenija zaostajanja, razotkrile su nacionalističke ideologije koje su ogoljene i nemaju ponuditi ništa osim uvijek iste mantre: etnička podjela, tlo, krv, historija. Alternativa su trezvenije i pragmatičnije snage, a sada ekonomija, kako bi napredovala, vrši uticaj na politiku i traži da se fokusira 'zajedničko', a ne podjele.

5) Tripartite Border Train – Disolucija
Ovom rješenju nije bi sklon niti jedan član FES-ovog tima, ali svi su saglasni da je i ovo jedno od mogućih rješenja. Naime, do 2025. prema ovom scenariju BiH ne postoji u obliku u kojem je poznajemo sada. Susjedi su već svi u EU, a BiH, kako nije mogla da prati njihov reformski korak, ostaje zapećak, a njeno siromaštvo pada u duboko siromaštvo, besperspektivnost i očaj. U zemlji bi ostalo pojačano prisustvo međunarodne zajednice koja ne zna kako da očuva BiH, a nakon velike ekonomske krize 2015. vodi preventivnoj intervenciji stranih sila koje su sad već dale glas za disoluciju.

Nova dejtonska konferencija mogla bi se održati 2022, kada čelnici konstitutivnih naroda BiH potpisuju sporazum o razlazu i formiraju tri državice, prema granici entiteta i dvaju grupa kantona, onih s a bošnjačkom i onih sa hrvatskom većinom. Srebrenica, u ovoj verziji, proglašena je eksteritorijalnim distriktom sa statusom memorijalnog centra. Nakon što su riješena etnička pitanja, nacionalne vođe počinju graditi svoje državice na putu ka EU.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak