Benjamina Karić o najavi izraelske izložbe u Sarajevu: "Moralni paradoks i provokacija gradu"

29
Radiosarajevo.ba
Benjamina Karić o najavi izraelske izložbe u Sarajevu: "Moralni paradoks i provokacija gradu"

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, oglasila se povodom najave da Ambasada Izraela u glavnom gradu BiH namjerava organizovati izložbu i prijem povodom 7. oktobra i terorističkog akta Hamasa.

U saopćenju je naglasila kako je za to saznala iz medija.

"Osjećam obavezu da javno osudim bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignoriše genocid u Gazi i tragedija koju palestinski narod prolazi", kazala je Karić.

Mišo Bartulica za Radiosarajevo.ba: O povratku Bolera, Miletu Anđeliću i sarajevskoj muzičkoj sceni

Podsjetila je kako je Izrael nakon napada odgovorio ubijanjem preko 41.000 ljudi, uključujući žene, djecu, starije i nemoćne, dok su milioni ljudi raseljeni.

"Ubijanje nedužnih civila, bez obzira na to s koje strane dolazilo, mora se osuditi, ali organiziranje ovakvih događaja, dok se trenutno dešavaju nebrojene ljudske tragedije u Gazi, predstavlja moralni paradoks i šalje poruku indiferentnosti prema nevinim žrtvama. U najmanju ruku je to provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo".

Benjamina Karić održala lekciju iz historije Stanivukoviću: "Zna to srednjoškolac, zna i šef Mile"

Naglasila je da je umjesto toga mnogo potrebnije pozvati na zaustavljanja nasilja, pružanje humanitarne pomoći i obnovu mira.

"Pozivam one koji su odlučili ustupiti prostor u ovu svrhu da preispitaju svoju odluku!", navodi se u saopćenju gradonačelnice Karić.

Podsjetimo, nerezidentna ambasadorica Izraela za BiH Galit Peleg zakazala je prijem u hotelu Europa u utorak 15. oktobra. U pozivnici je navedeno da se prijem održava povodom godišnjice Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Privredna komora države Izrael tom prilikom najavljuje u izložbu fotografija Ziv Koren te film Scream before silence autorice Sheryl Sandberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak