Bećirović: Žrtve ovih monstruoznih zločina su pronađene u čak 73 masovne grobnice

2
AA
Bećirović: Žrtve ovih monstruoznih zločina su pronađene u čak 73 masovne grobnice

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Kamičani kod Prijedora poručio je da se nevine žrtve nikada ne smiju zaboraviti.

"Ovdje smo danas da iskažemo poštovanje nevinim žrtvama Prijedora i doline rijeke Sane. Žrtve ovih monstruoznih zločina su pronađene u čak 73 masovne grobnice. Ovdje je počinjen zločin protiv čovječnosti s elementima genocida. Podsjećam, zbog zločina protiv čovječnosti je u Ninbergu od 1945. do 1946. suđeno ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. Mislim da svi trebaju izvući pouku u BiH i da se trebamo okrenuti izgradnji sigurnije budućnosti", rekao je Bećirović.

Dodao je da od prošlosti svi treba da uče i da odgajaju nove generacije da žive u duhu tolerancije i "da se brže krećemo prema evropskim i evroatlanskim integracijama".

Maestro na harmonici oduševio: Poslušajte kako zvuči kad Samir Nurkić zasvira 'Money Money Money'

"Pri tome ne smijemo nikada zaboraviti nevine žrtve, jer narod koji zaboravlja žrtve one se onda mogu i ponoviti i u budućnosti, zato to nikada ne smijemo zaboraviti", kazao je Bećirović.

Govoreći o tome da je danas dan žalosti proglašen samo u Unsko-sanskom kantonu rekao je da misli da treba biti dan žalosti u cijeloj državi BiH, ne samo u jednom kantonu.

Savez kolumnista | Jasmin Medić: Ko žali 20. jula?

Istakao je da će se u narednom periodu u BiH morati na jedan drugačiji način odnositi prema žrtvama i izgraditi jednu kulturu sjećanja prema žrtvama.

"To je naša i ljudska i moralna obaveznost", rekao je on.

Četiri žrtve proteklog rata s područja Prijedora našle će konačni smiraj nakon kolektivne dženaze klanjane u Kozarcu, u Memorijalnom centru "Kamičani".

Radi se o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Korićanskih stijena, Čarakova i Kozarca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak