Klanjana dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline Sane

1
FENA
Klanjana dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline Sane
Foto: MINA / Klanjana dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline Sane

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu danas je klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka četiri žrtve koje su 1992. godine ubijene na području Korićanskih stijena, Čarakova i Kozarca.

Dženazu - namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine u Kamičanima je Alija (Kasim) Forić, koji je imao 23 godine kada je ubijen u junu 1992. godine na području Kozarca. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci - Mekteb, 1998. godine. Alija je ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani.

Ukrajinska političarka usred dana ubijena na ulici: 'Moskva puca u sljepoočnicu'

Ukrajinska političarka usred dana ubijena na ulici: 'Moskva puca u sljepoočnicu'

Najstarija žrtva je Badema (Ibro) Musić,  rođena 1942. godine. Ona je imala 50 godina kada je ubijena u Čarakovu kod Prijedora. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2018. godine na lokalitetu Alića šuma u Čarakovu, a ukopana je na Šehidnskom mezarju Čarakovo.

Osim ove dvije žrtve, ove godine je konačan smiraj našao i Nazif (Hajro) Musić, rođen 1960. godine u Čarakovu. On je ubijen u julu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su u Čarakovu, na lokalitetu Žeger, ekshumirani u martu prošle godine. On je također ukopan u Šehidskom mezarju Čarakovo.

Porodice žrtava u Prijedoru: 'Ušli su u kuću, odveli nevinog čovjeka, oca djece i ubili ga'

Porodice žrtava u Prijedoru: 'Ušli su u kuću, odveli nevinog čovjeka, oca djece i ubili ga'

Jedna od žrtava čiji posmrtni ostaci su danas ukopani u Kozarcu je i Enver (Nedžib) Aljiji, rođen 1966. godine u Skoplju, u Makedoniji. Ubijen je 1992. godine na Korićanskim stijenama na Vlašiću, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani kada je na ovom lokalitetu otkrivena posljednja masovna grobnica, u septembru 2017. godine. On je ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani.

Na posljednjem ispraćaju prijedorskim žrtvama bili su i brojni politički zvaničnici, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije