Bećirović u Litvaniji: Članstvo BiH u EU i NATO-u bi ojačalo sigurnost Jugoistočne Evrope

2
Radiosarajevo.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednicom Parlamenta Republike Litvanije Viktorijom Čmilytė-Nielsen u Vilniusu u okviru zvanične posjete Republici Litvaniji.

Dr. Bećirović upoznao je predsjednicu Litvanije s aktuelnom političkom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini i regiji. On se zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je Litvanija pružila Bosni i Hercegovini na putu ka EU i NATO-u.

Predsjednica Parlamenta Republike Litvanije Viktorija Čmilytė-Nielsen je poručila da Litvanija podržava politiku proširenja EU, kao i evropske i evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine. Ona je rekla da bi članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u ojačalo sigurnost Jugoistočne Evrope, te osiguralo prosperitet za sve građane u Bosni i Hercegovini. Naglasila je da Litvanija ima važna i bogata iskustva stečena u zajedničkoj implementaciji projekata EU, te da je spremna podijeliti ih s Bosnom i Hercegovinom.

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Također, iskazan je interes za unapređenje veza dvije države kroz intenziviranje saradnje parlamenata dvije prijateljske države. Tokom razgovora, sagovornici su se složili da je i na multilateralnom planu, saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Litvanije veoma dobra, ali da postoji zajednički interes za dalјe jačanje, naročito kada je u pitanju kooperacija u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak