Bećirović razgovarao s novim komandantom NATO štaba u Sarajevu: "Nastavljamo intenzivnu saradnju"

4
Radiosarajevo.ba
Bećirović razgovarao s novim komandantom NATO štaba u Sarajevu: "Nastavljamo intenzivnu saradnju"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s novim komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Matthewom A. Valasom.

Tokom razgovora, dr. Bećirović je istakao važnost podrške NATO štaba u Sarajevu snaženju institucija Bosne i Hercegovine, nastavku reformi sektora odbrane i sigurnosti, kao i očuvanja sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, izrazio je spremnost za zajedničkim radom na implementaciji Programa reformi Bosne i Hercegovine i u narednom periodu. Također, naglašen je značaj povećanja stručne razmjene između NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Bećirović je ukazao na dosadašnju uspješnu i kontinuiranu saradnju s ciljem unapređenja sposobnosti Oružanih snaga BiH da zaštite građane Bosne i Hercegovine i ojačaju demokratsku kontrolu, transparentnost i odgovornost institucija odbrane. 

Mladi ribolovac ostvario ulov života u Neumu: Uhvatio tunu tešku 115 kg

Sagovornici su konstatirali da se nastavlja intenzivna saradnja i partnerstvo Bosne i Hercegovine i NATO-a. Između ostalog, to potvrđuje i činjenica da će Bosna i Hercegovina biti domaćin Simpozijuma NATO Partnerstva 360 u oktobru ove godine.

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Matthew A. Valas iskazao je predanost NATO-a trajnom miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. On je rekao da će nastaviti i s aktivnostima s ciljem podrške Oružanim snagama BiH da održe visoke standarde obuke, promociji demokratije i vladavina prava, kao i stvaranju uslova za investicije i ekonomski razvoj.

Bećirović je potvrdio čvrstu opredijeljenost za intenziviranje NATO integracijskog procesa, u skladu s Ustavom i Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. On je podsjetio da su ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u EU i NATO-u. Istakao je da je ulazak u NATO zajednički interes Bosne i Hercegovine i NATO-a. Također, rekao je da bi to ojačalo sigurnost Jugoistočne Evrope, te osiguralo i dodatni podsticaj za privlačenje direktnih inozemnih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Tokom razgovora je naglašeno da su Oružane snage BiH uspješno i aktivno doprinijele operacijama podrške miru NATO-a, slijedeći princip interoperabilnosti NATO-a, kao i odgovoru na prirodne katastrofe i krize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak