Bećirović poručio ambasadoru Kine: Vanjska politika je isključiva nadležnost države BiH, ne entiteta

3
Radiosarajevo.ba

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Dr. Denis Bećirović je naglasio da je institucionalni okvir vanjske politike države Bosne i Hercegovine jasan. Za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine je nadležno Predsjedništvo BiH kao najviši kolektivni organ izvršne vlasti države Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački entiteti, kao niže administrativno-teritorijalne jedinice unutar suverene države Bosne i Hercegovine, nemaju nikakvu nadležnost za vođenje vanjske politike i vanjskopolitičko predstavljanje države Bosne i Hercegovine. Zato se komunikacija između dvije države treba odvijati isključivo putem nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine.

Ambasador Ji Ping je rekao da Narodna Republika Kina poštuje nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Između ostalog, naveo je da prema svim narodima u Bosni i Hercegovini ima jednak odnos, kao i da se sporna pitanja trebaju rješavati putem dijaloga.

Princ William progovorio o zdravstvenom stanju Kate Middleton

Tokom sastanka je konstatirano da dvije zemlje imaju dobre odnose i potrebu za unapređenjem ekonomskih i drugih veza.

Istaknuto je da postoji obostrani interes da prijateljski odnosi dvije zemlje doprinesu jačanju ekonomskih odnosa, te otvore vrata bh. privrednicima za ostvarenje kvalitetnije saradnje.

Foto: Predsjedništvo BiH: Denis Bećirović sa ambasadorom Kine Ji Pingom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak