Anketa - većina roditelja protiv skraćenja časova u školama u Kantonu Sarajevo

0
FENA
Anketa - većina roditelja protiv skraćenja časova u školama u Kantonu Sarajevo

Nakon što je Ministarstvo za obrazovanje i odgoj Kantona Sarajevo zatražilo od prosvjetnih radnika i roditelja mišljenje o ideji da se časovi u sarajevskim školama skrate sa 45 na 40 minuta, Udruženje vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS je provelo anketu među roditeljima učenika.

Anketa je realizirana u periodu od 07. do 10.02.2023. godine, putem vibera u osnovnim i srednjim školama sa područja Koordinacija Vogošća-Ilijaš, Stari Grad, Centar i Ilidža-Hadžići-Trnovo i jedne škole sa koordinacije Novi Grad Sarajevo.

Kako se nezvanično saznaje, učešće u anketi uzelo je 13.017 roditelja.

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Od ukupnog broja anketiranih roditelja, na pitanje "Prijedlog ministarstva obrazovanja da se trajanje školskog časa skrati sa dosadašnjih 45 na 40 minuta" odgovorilo je: 27 posto sa "da", 47 posto sa "ne", 3 posto sa "djelimično se slažem", 19 posto "smatram da treba uključiti struku da obrazloži pozitivnu i negativnu stranu prijedloga" i 4 posto sa "potrebno mi je više informacija".

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović je ranije pojasnila da pripremaju izradu novog prijedloga zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u KS, te da postoji ideja da školski čas bude skraćen na 40 minuta.

Učiteljica Sabina Solaković: Čas 40 minuta... Može i kraće...

Stoga je zatražila mišljenje o tome od prosvjetnih radnika i roditelja, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, sindikata, direktora osnovnih i srednjih škola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak