Amidžić nazvao opoziciju 'janjičarima': 'Pokazuju spremnost da surađuju s Bošnjacima i Hrvatima'

12
Radiosarajevo.ba
Amidžić nazvao opoziciju 'janjičarima': 'Pokazuju spremnost da surađuju s Bošnjacima i Hrvatima'

Ministar finansija Bosne i Hercegovine, Srđan Amidžić, iznio je kritiku na račun postupka njegovog zamjenika, Muhameda Hasanovića, koji je potpisao zahtjev Centralne izborne komisije (CIK) za dodatna sredstva.

Amidžić ističe da bi ovaj čin bio manje problematičan da postoji ekonomsko opravdanje za takvu odluku, no naglašava da CIK nije tijelo zaduženo za vođenje izbora, već za sastavljanje budžeta. Upozorava da ovakva praksa dovodi u pitanje funkcionisanje ostalih korisnika budžeta.

"U Bosni i Hercegovini, CIK nije zadužen za provođenje izbora, već za sastavljanje budžeta, što stavlja u pitanje funkcioniranje ostalih institucija. U čudnoj paradigmi, CIK može zatražiti sredstva po vlastitoj procjeni, dok su ta sredstva već osigurana. Je li normalno da CIK ima veći prioritet od Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, pa čak i Skupštine?"

Kako je FBI za manje od sat vremena uspio otključati mobitel Trumpova atentatora?

"Uz to, kada razmotrimo izjavu da je potrebno sto pedeset miliona KM za projekte u budućnosti, postavlja se pitanje je li svrha budžeta BiH samo u nabavci kamera i skenera koje spominju. To je ozbiljan nedostatak koji nema nikakvog ekonomskog opravdanja", istaknuo je Amidžić.

Amidžić dalje naglašava absurdnost situacije u BiH gdje CIK može zahtijevati sredstva po vlastitom nahođenju, dok istovremeno ta sredstva već postoje. 

"Samo dva puta u historiji Bosne i Hercegovine usvojen je budžet u planiranom roku, što ukazuje na ozbiljne nedostatke u funkcioniranju državnih institucija. Ovaj budžet je pretežno potrošački, s gotovo milijardu KM namijenjenih isključivo za plate i preko 200 miliona KM za materijalne troškove", istaknuo je Amidžić.

Kritiku je uputio i opoziciji, nazivajući je "opozicionim janjičarima" koji, prema njegovim riječima, zanemaruju interese naroda.

"Ono što me duboko zabrinjava jest da u prošlosti smo imali janjičare ratnike pod Osmanskim carstvom, dok danas svjedočimo opozicionim snagama koje pokazuju spremnost da surađuju s Bošnjacima i Hrvatima, zanemarujući pritom interese našeg naroda. Gdje su sada ti opozicioni lideri da objasne ovakvu dinamiku?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak