Američka ambasada o finansijskoj situaciji u Republici Srpskoj: “Gdje je nestao novac?”

13
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada o finansijskoj situaciji u Republici Srpskoj: “Gdje je nestao novac?”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Dražava u Bosni i Hercegovini na svojim društvenim platformama u četvrtak, 18. jula, oglasila se povodom finansijske situacije u bh. entitetu Republika Srpska.

U objavi na mreži X (nekadašnji Twitter) iz Ambasade SAD u Sarajevu su naveli da je taj bh. entitet samo na Banjalučkoj berzi u posljednjih godinu i po zadužio za više od 1,1 milijardu KM.

Ambasada SAD stoga postavlja pitanje: “Gdje je nestao sav taj novac?”.

Pogledajte prve fotografije nakon pucnjave u Sarajevu: Ima ranjenih

“Vlada RS se u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1,1 milijardu KM, što je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada RS uzela, a za koje uslovi nisu javno objavljeni.

Dakle, ako je Vlada RS-a ipak završila sa deficitom i i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac?”, navodi se u objavi Ambasade SAD u Sarajevu.

Podsjetimo, Vlada RS se u prethodna dva mjeseca na berzi zadužila preko 350 miliona maraka, najviše kroz emisiju vrijednu 210 miliona maraka, sa kojom je pokrila rupu nastalu plaćanjem obaveza prema Bečkoj berzi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak