Ambasada SAD u BiH: Zaključci 'svesrpskog sabora' su opasni i smišljeni napad na bh. institucije

4
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH: Zaključci 'svesrpskog sabora' su opasni i smišljeni napad na bh. institucije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy

Zaključci usvojeni na 'svesrpskom saboru' koji se odnose na Daytonski mirovni sporazum (DPA) i neovisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) imaju korijene u pravnim dezinformacijama i puni su pogrešaka. One ne predstavljaju obranu Daytonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno, poručeno je danas, 10. juna, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji.

Kako su naglasili, javne izjave dužnosnika bosanskohercegovačkog entiteta RS, posebno predsjednika RS-a Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića, o zaključcima i planovima o “razdruživanju” RS-a "– otcjepljenju drugim imenom – predstavljaju i udar na DPA i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine".

"Kao što izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojim unutarnjim ustrojstvom modificiranim tako da se sastoji od dva entiteta. Ni DPA, ni Ustav BiH ne daju entitetima, niti bilo kojem drugom poddržavnom tijelu, pravo na otcjepljenje, 'razdruživanje' ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili dužnosnici RS-a. RS nije država i može postojati samo u okviru Bosne i Hercegovine. Nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine.

Ibro Zahirović kamerom zabilježio pad Srebrenice: 'Moje snimke su vidjeli milioni ljudi'

Ibro Zahirović kamerom zabilježio pad Srebrenice: 'Moje snimke su vidjeli milioni ljudi'

Planovi i postupci gospodina Dodika dovode u pitanje mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost unutar euroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući stanovnike RS-a, žele i zaslužuju", zaključili su iz Ambasade SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije