Ambasador BiH u Vijeću Europe: Neće biti rata, platila smo cijenu prije 30 godina

7
Radiosarajevo.ba
Ambasador BiH u Vijeću Europe: Neće biti rata, platila smo cijenu prije 30 godina

"Na tuđoj nesreći ne treba ništa da se nama pospiješi. Na tuđoj nesreći mi ne treba da budemo primljeni nigdje".

To je u emisiji Plenum na FTV istakao dr. sc. Ivan Orlić, ambasador BiH u Vijeću Europe, kod urednoice Ene Ameti.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

"Mi smo platili svoju cijenu prije 30 godina - 100.000 mrtvih, 200.000 ranjenih. Za što? Što se tiče izjava američkog državnog sekretara Blinkena i diplomata SAD-a jasno je da je BiH sigurnosno interesantna. Ona je sigurnosno interesantna prije svega na Zapadnom Balkanu zato štoje ona jedna vrsta Zapadnog Balkana u malom ili kako smo prije govorili Jugoslavija u malom.

Dakle ima u sebi ugrađenu jednu entropiju koja se zove različitost. Ta entropija koju smo u mladosti doživljavali kao bogatstvo, u vrijeme našeg nesretnog rata pretvorena je u prokletstvo. I mi nikako da se naučimo, niti dan danas, da je naša različitost u BiH bogatstvo. Mi nikako da se naučimo na to da mi jesmo jedno pluralističko društvo i pluralna država. Bolje bi bilo da to primimo k znanju, da prestanemo da se svak busa u svoja prsa kontra drugoga i da imamo više sluha za dijalog jedan sa drugim", kazao je Orlić.

Navodi da brigu o sigurnosti u BiH, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, vodi NATO.

"I snage EUFOR-a koje su raspoređene ovih dana su izraz takvog rješenja u Dejtonsko-Pariškom mirovnom sporazumu. Taj Dejtonski sporazum koji se često optužuje i napada, jednim dijelom s pravom, drugim nekritički, ima vrlo dobrih odrednica. Jedna od njih je da NATO vodi računa o sigurnosti okolo naše zemlje. Ja ne vjerujem da smo mi nešto izvan BiH ugroženi. Ako jesmo ugroženi, onda je to iznutra.

Ali svakako ne u ratnom smislu. Rata u BiH neće biti. Ovdje postoji dovoljna masa razumnih i normalnih ljudi na svim mogućim stranama, u svim mogućim političkim strankama da rata ovdje ne bude. I građanima to treba jasno reći. Ali to ne znači da će verbalni rat na raznim frontovima da stane. On će čak biti pojačavan, a to je pogubno", naglasio je dr. sc. Ivan Orlić, ambasador BiH u Vijeću Europe.

Kompletan intervju pogledajte na linku ispod:

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak