Ambasada SAD opet pita Dodika 'gdje su pare?': Vaše firme su dobijale tendere... šta je s drugima?

18
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD opet pita Dodika 'gdje su pare?': Vaše firme su dobijale tendere... šta je s drugima?

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini i danas, 29. jula, nastavila je s objavljivanjem poruka za vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS te za njima bliske kompanije koje su pod američkim sankcijama, upravo zbog veza s Miloradom Dodikom, predsjednikom ovog entiteta, njegovom porodicom i političkim pajdašima.

"Kompanije u vlasništvu obitelji Dodik imale su povlašten tretman i prikupljale poticaje, dobivale ugovore i dobivale natječaje Vlade i institucija RS-a.

Koliko je legitimnih poduzeća i njihovih radnika, koji nisu vezani za obitelj Dodik, izgubilo zbog ovoga?", upitali su iz Ambasade.

Nesreća u Sarajevu: Vozač srušio semafor, hitno prevezen u bolnicu

I ovu poruku su na društvenim mrežama objavili uz hashtag #WhereIsTheMoney (Gdje je novac, op. pr.).

U međuvremenu, danas se doznalo kako je Kaldera Company iz Laktaša, jedno od šest preduzeća koje se našlo pod sankcijama Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Američkog ministarstva finansija, svoje poslovanje nastavila u okviru novoosnovanog preduzeća Elpring.

Osnivači Elpringa sa udjelom od po 20 odsto su Branislav Zelić, Danko Kaurin, Marinko Simišić, Miroslav Kodžoman i Nedeljko Babić. Svi su članovi uprave Kaldere koji je na ovaj način formalno preuzimaju, javlja Capital. Iako je jasno da se cijeli proces pokreće zbog sankcija, kao zvanični razlog je navedeno "racionalizacija troškova", a na identičan način je i kompanija Sirius 2010 svoje poslovanje prebacila na preduzeće Omnibus koje je osnovao vlasnik Siriusa Nemanja Reljin. Također, osnovan je i Invictus Technology group u okviru kojeg će poslovati kompanija Prointer, koja je takođe pod sankcijama.

Portal Radiosarajevo.ba ovim je povodom ranije kontaktirao Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, s upitom da li je na ovaj način moguće izbjeći američke sankcije.

"Preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, tačnije, prema Poglavljima 1(a)vi-vii, 2(a)-(b) i 5(a)-(b) Izvršne uredbe 14033", istaknuto je u odgovoru koji smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Na kraju je i vrlo jasno precizirano: "Banke i druge relevantne institucije trebaju temeljito preispitati svoje propise poslovanja s klijentima kako bi osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD-a pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koji na ovaj način pokušavaju izbjeći sankcije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak