Ambasada SAD-a upozorava Vladu RS zbog ugovora s kineskom kompanijom: 'Postoje neodvojivi rizici'

8
FENA
Ambasada SAD-a upozorava Vladu RS zbog ugovora s kineskom kompanijom: 'Postoje neodvojivi rizici'

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH apelira na zvaničnike u Banjoj Luci da budu transparentni i pruže relevantne informacije o ugovoru sa kineskom kompanijom Elinc kako bi stanovnici RS razumjeli kako se troši njihov poreski novac.

Vlada RS je početkom juna s kineskom firmom Elinc potpisala ugovor za nabavku softvera za digitalnu zaštitu u svim institucijama, iako se radi o kompaniji koja je na listi američkih sankcija.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a ističu da je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD identificirao China Electronics Corporation (CEC), matičnu kompaniju ELINC-a, zbog aktivnosti u sektoru odbrane i srodnih grana kineske privrede povezanih sa vojnim materijalima i opremom.

Nermin Nikšić: 'Nisam primijetio da HDZ opstruira. Primakli smo stavove za Južnu interkonekciju'

Ističu da postoje neodvojivi rizici po nacionalnu sigurnost, suverenitet i operativnost koji proizlaze iz saradnje sa nepouzdanim dobavljačima, naročito onima koji posluju u zemljama bez adekvatnih zakonskih zaštita za kupce i potrošače.

"Nejasna priroda ovog ugovora, uključujući njegovo sklapanje van uobičajenih javnih nabavki, otvara ozbiljna pitanja o uslugama koje se pružaju, potencijalnim rizicima za stanovnike RS, i razlogu zbog kojeg je Vlada RS odabrala kompaniju koja je poznata kao dio vojnog industrijskog kompleksa Narodne Republike Kine, umjesto onih sa boljom reputacijom. Apelujemo na zvaničnike u Banjaluci da budu transparentni i pruže relevantne informacije o ovom ugovoru kako bi stanovnici RS razumjeli kako se troši njihov poreski novac" rečeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak