Ambasada Francuske u BiH: "Dodikove prijetnje Schmidtu su napad na ustavni poredak BiH"

6
Radiosarajevo.ba
Ambasada Francuske u BiH: "Dodikove prijetnje Schmidtu su napad na ustavni poredak BiH"

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS najavio je da je u pripremi uredba o hapšenju i deportaciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

O tome su se oglasili iz Ambasade Republike Francuske u BiH, a njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

"Prijetnje Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS, kojima je cilj da zabrane ulazak u ovaj entitet visokom predstavniku, Christianu Schmidtu, instituciji uspostavljenoj Dejtonsko-Pariškim mirovnim sporazumom, predstavljaju napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg mora biti zagarantovana sloboda kretanja.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Ovakav razvoj događaja uslijedio je nakon niza zabrinjavajućih mjera koje je ovaj entitet nedavno usvojio, ograničavajući slobodu medija i narušavajući jedinstvo Bosne i Hercegovine.

To je suprotno nastojanjima bosanskohercegovačkih vlasti da zemlju približe Evropskoj uniji, u korist svih građana Bosne i Hercegovine.

State Department o Dodikovim prijetnjama: "SAD je uz visokog predstavnika i državu BiH"

Francuska, kao svjedok Dejtonsko-Pariškog sporazuma, potvrđuje svoju podršku visokom predstavniku i nastavit će čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Francuska poziva sve političke snage u RS da se vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive članstva Bosne i Hercegovine u cjelini", saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak