Topić o Dodikovom "političkom ludilu": Nastavljamo se kretati po samom rubu provalije

5
Radiosarajevo.ba
Topić o Dodikovom "političkom ludilu": Nastavljamo se kretati po samom rubu provalije
Foto: EPA - EFE / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, u strahu od optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nastavlja da "politički divlja" u javnom prostoru.

Osim što je najavio hapšenja visokog predstavnika Christiana Schmidta (kada neće međunarodna zajednica njega, hoće provoncijski političar diplomatu jedne od najmoćnijih zemalja Europske unije), lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ponovo je zaprijetio secesionizmom, i to ukoliko mu se ne dozvoli da promjeni titulara državne imovine BiH.

Ukoliko bi mu se, pak, popustilo na tome, Dodik bi umjesto secesije danas-sutra proglasio disoluciju BiH, pa je opet win-win.

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Ludilo, brate...

Traži vola da dobiješ pola, stara de Dodikova deviza koja mnogo pomaže u razumijevanju njegove politike.
Ali, ljudi nemaju obićaj da ga slušaju ili čitaju, pa se nesmetano provodi ono što je Schmidt jučer u intervjuu FAZ-u nazvao "političkim ludilom", konstatirajući, uz ostalo, da Dodik nema ovlaštenja da ga hapsi.

Je li "političko ludilo" naš usud?

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, voditeljica ureda Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka, godinama je da udaru tamošnje vlasti i njenih simpatizera, pa dobro razumije dokle sežu "Dodikova ovlaštenja" i na šta je sve spreman.

Schmidt odgovorio na Dodikove prijetnje: "Doći ću u RS, neka se spremi na neugodne trenutke"

Schmidt odgovorio na Dodikove prijetnje: "Doći ću u RS, neka se spremi na neugodne trenutke"

"Očito da se nastavljamo u političkom smislu kretati po samom rubu provalije, kao i da se sukob koji gotovo da postaje ličan (jer su politički udarci i uvrede često na ličnoj razini) na relaciji Christian Schmidt – Milorad Dodik zaoštrava. Visoki predstavnik uživa diplomatski imunitet prema Bečkoj konvenciji i njegovo hapšenje, koje nalaže osoba koja nema ovlašćenja da takav nalog izda policiji, bio bi opasan presedan. Ipak u realnosti znamo ko i mimo ovlašćenja i procedura može odlučivati ko šta da, ne samo uradi, već i šta da misli", kaže Topić za portal Radiosarajevo.ba.

Prema njezinim riječima, Njemačka je stala u zaštitu Christiana Schmidta i njen potez će svakako ostati na liniji onih zemalja koje u potpunosti podržavaju kancelariju Visokog predstavnika u BiH.

"Na drugoj strani stiče se utisak da visoki predstavnik dolaskom u Banju Luku, a što je i sam izjavio, želi pokazati da predsjednik RS daje ona obećanja, koja često ostanu mrtvo slovo na papiru", dodala je.

Tanja Topić
Arhiv: Tanja Topić

Sluđivanje ovdašnje javnosti

Naglašava da sasvim sigurno njegovu poruku o ulasku u "neugodna vremena" treba ozbiljno shvatiti.

"Ona u ovom dijelu nisu lična, i sasvim sigurno je da iza njih stoji dio međunarodne zajednice. Ne svi, ali onaj njen jači i uticajniji dio. Nove secesionističke prijetnje spadaju u stari, zadnjih nekoliko mjeseci često ponavljan opus prijetnji upućenih prema međunarodnoj zajednici, koji pak paralelno teče sa 'reformskim zamahom' ka Evropskoj uniji, što doprinosi političkom sluđivanju ovdašnje javnosti. Prijetnje hapšenjem cisokog predstavnika mogu ostati pucanj u prazno, ali istovremeno nose potencijalnu opasnost i visoki rizik da politička zapaljiva retorika postane streljivo u rukama pukih izvršilaca političke volje, koji bi tog istog trenutka postali politički glineni golubovi", zaključuje Topić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije