Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

7
I. M.
Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH), u razgovoru sa novinarima portala Radiosarajevo.ba komentarisao je zatvaranje NUB-a.

"Na jedan simboličan datum, na dan kada je zapaljena zgrada Vijećnice, mi smo donijeli odluku da moramo obustaviti pružanje svojih usluga zbog neriješenog pravnog i finansijskog statusa. Unazad par mjeseci smo upozoravali nadležne institucije da ukoliko nam ne pomognu mi ćemo jednostavno biti prisiljeni na ovaj potez. Mi nismo to željeli kao radnici, međutim, sama činjenica da se radi već pet mjeseci bez plate kulminirala je situacijom da smo morali da obustavimo pružanje usluga", kazao je Huskić. 

Aldin Huskić je pojasnio kako će zatvaranje Nacionalne univerzitetske biblioteke utjecati na građane i akademsku zajednicu te ko će najviše osjetiti posljedice.

Nakon završetka SFF-a nastavili se radovi na obnovi glavne saobraćajnice

"Konkretno, najveću štetu od zatvaranja NUB-a osjetit će sama država, akademska zajednica, istraživači, građani kojima će biti onemogućeno pružanje usluga, neće se moći legalno izdati knjige, profesori sa fakulteta neće moći napredovati u viša zvanja i to su sve funkcije koje obavlja NUB, a koje će biti uskraćene u narednom periodu", pojasio je Huskić za Radiosarajevo.ba.

Međutim, još uvijek postoji nada da će se problem riješiti te da će se u narednom periodu pronaći adekvatno rješenje. 

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obustavila rad

"Nadam se da ćemo uspjeti što prije da pronađemo zajedničko rješenje, da se mi vratimo na prave staze i da nastavimo tamo gdje smo stali sa svojim radom.

Jutros smo dobili informaciju da je Vlada Kantona Sarajevo hitnim interventnim sredstvima pomogla sa 400.000 KM i mi se ovim putem zahvaljujemo Ministarstvu kulture i sporta i Ministarstvu za nauku i visoko obrazovanje Kantona Sarajevo koji su prepoznali značaj", naveo je Aldin Huskić.

Međutim, interventa sredstva ne mogu trajno riješiti dugogodišnji problem Nacionalne biblioteke. Stoga uposlenici ostaju pri stavovima da se ipak mora naći trajno adekvatno rješenje kako za nekoliko mjeseci ne bi ponovo došlo do iste situacije u kojoj će radnici ostati bez plate.

Emir Suljagić o zatvaranju NUB-a: 'Ovo je sudbina koju će doživjeti i Memorijalni centar Srebrenica'

"U utorak, 27. augusta, imamo jedan sastanak u zgradi Vlade Federacije BiH sa premijerom Nerminom Nikšićem i ministricom Jasnom Duraković. Jedan od naših zahtjeva je i imenovanje nove upravljačke strukture, prije svega mislimo na imenovanje upravnih nadzornika i direktora jer aktuelnom ističe mandat, odlazi u penziju sa 6. septembrom ove godine, a trenutno je na godišnjem", pojasnio je Aldin Huskić za portal Radiosarajevo.ba. 

Naime, radnici su posljednju platu primili za januar 2024. godine, a osim toga nema sredstava za plaćanje obaveza prema isporučiocima energenata i dobavljačima. 

Grupa građana je nekoliko puta protestovala zbog ignorisanja problema NUB-a BiH tako što se okupila ispred zgrade biblioteke i čitala. Skup je opisan kao javna podrška kroz jednostavan, ali ključan čin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak