Aldin Huskić: 'Imam lijepu vijest, NUB BiH sutra nastavlja sa radom, dobili smo četiri plate'

2
A. S.

Nismo dobili rješenja, već obećanja da će Vlada FBiH zajedno sa Ministarstvom obrazovanja i nauke interventnim sredstvima finansirati rad Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine do kraja ove godine te da će osigurati finansijska sredstva za sljedeću godinu, a koja će transferirati prema Vladi Kantona Sarajevo.

Ovo je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio predsjednik Vijeća zaposlenika NUB BiH Aldin Huskić, nakon što je u utorak, 27. augusta, sastanka predstavnika NUB-a i zvaničnika Vlade Federacije BiH.

"Na sastanku s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) i ministricom obrazovanja i nauke Jasnom Duraković (SDP) smo uspjeli naći zajednički jezik i postići dogovor da već u srijedu, 28. augusta, nastavimo s radom", priča Aldin Huskić za portal Radiosarajevo.ba

Saznalo se kome je Severina trebala pjevati u Srbiji: Poznato ko je blizak Vučiću urgirao da je pust

Podsjetimo, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (Naša stranka) obećao je da će na račun Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine biti uplaćeno 400.000 konvertibilnih maraka. Huskić je potvrdio za portal Radiosarajevo.ba da je 400.000 maraka "leglo" na račun i da ima lijepu vijest.

"Svim uposlenicima NUB-a su isplaćene četiri plate, za april, maj, juni i juli. Ostala je još jedna koju nam duguju i vjerujem da će i to biti uskoro. Sredstva mogu koristiti preko već usvojenog lex specialis zakona (u Kantonu Sarajevo)", kaže Huskić.

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Mirna šetnja za NUB BiH

Otkrio nam je detalje dsastanka i naveo da su predstavnici NUB-a ponudili vlastima FBiH pojedine prijedloge za rješavanje pravnog statusa ove institucije, a da je isto učinila i sama Vlada FBiH.

"Oni sada moraju razmotriti koje je rješenje zakonski provodivo, tako da se nova upravljačka struktura NUB-a može zakonski upisati u sudski registar. Rekli smo da je to hitno učiniti, jer 6. septembra ostajemo bez direktora. Kazali su da će se angažovati po tom pitanju, da će se konsultovati i s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu (UNSA) da vide kako je riješen Zemaljski muzej", podvukao je Huskić.

Potvrdio nam je da je sadašnji direktor NUB-a Ismet Ovčina na odmoru i da početkom septembra odlazi u penziju.

"Premijer Nikšić i ministrica Duraković su upoznati msa ovim problem i očekujem da što prije bude izabran novi direktor", dodao je Huskić.

Nihad Uk: Uplatit ćemo 400.000 KM za NUB BiH

Naglasio je na kraju da se nada da će i Vlada Tuzlanskog kantona ispuniti obećanje i uplatiti na račun NUB-a 100.000 KM.

"Ostalo do krtaja godine očekujemo od Vlada Federacije BiH. Pružili smo ruku i  želimo raditi", dodao je Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak