Alarmantno stanje u Konjicu: Rijeka Neretva skoro presušila

3
Radiosarajevo.ba

U Konjicu, dana 31. augusta, vodostaj rijeke Neretve je na alarmantnom nivou. 

Na nekim dijelovima u gradu Konjicu, rijeka Neretva je gotovo presušila

Ovo ljeto je jedno od najsušnijih, a posljedice visokih temeperatura se vide i u proglašenju stanja ekstremne suše u nekim bh. gradovima. 

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Neretva, jedna od najljepših i najvećih rijeka Bosne i Hercegovine, posljednjih dana je i tema ekoloških aktivista i aktivistkinja koje se bore za opstanak ove ljepotice. 

Udruženje "Zeleni Neretva Konjic" prije par dana upozoravalo je na opasnost presušivanja izjavom na društvenim mrežama gdje se navodno nizak vodostaj rijeke Neretve dovodi u vezu sa hidroelektranom Ulog

U izjavi su napisali da "punjenje akumulacije HE Ulog je posljednjih dana sve izraženije iako se radi o vjerovatno najsušnijem dijelu najsušnijeg ljeta u posljednjih par decenija. Posljedice možete vidjeti na slikama: od crne vode akumulacije, mrtvih riba i rakova, te opasno zabrinjavajućim malim protokom koji se ispušta nizvodno. Posljedice nizvodno ogledaju se u sve nižem vodostaju Neretve i Jablaničkog jezera". 

Još uvijek ne znamo da li je presušivanje rijeke Neretve povezano sa radovima na hidroelektrani Ulog, a posljedice na prirodu i cjelokupni živi svijet, ako se ovo nastavi, bit će nemjerljive. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak