Predložen pritvor za sedam, za troje osumnjičenih mjere zabrane

Radiosarajevo.ba
Predložen pritvor za sedam, za troje osumnjičenih mjere zabrane

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužlac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za sedam osumnjičenih lišenih slobode u okviru akcije kodnog naziva "Master", provedene u borbi protiv organiziranog kriminala povezanog sa financijskim kriminalom i koruptivnim kaznenim djelima.

Mjera pritvora za većinu osumnjičenih, predložena je Iz razloga opisanih u članku 132. tačka b) ZKPBiH odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, priktivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, a za jednog osumnjičenog i zbog razloga opisanih u tački a), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

Također, za troje osumnjičenih predložene su mjere zabrane definirane u članku 126. ZKP BiH, koje uključuju zabranu poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, zabranu posjećivanja određenih mjesta ili područja i zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Akcija Master provedena je po nalogu Tužilaštva BiH a akcijom je obuhvaćen veći broj osoba osumnjičen za organizirani kriminal a u vezi s financijskim kriminalom, carinskim i poreznim utajama i koruptivnim kaznenim djelima, prilikom uvoza velikih količina tekstilne robe u Bosnu i Hercegovinu, kada su nezakonito umanjivane carinske i porezne dadžbine, te na taj način nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak