Privedena 21 osoba: Šteta za budžet viša od 4,5 miliona KM

Anadolija
Privedena 21 osoba: Šteta za budžet viša od 4,5 miliona KM
Tokom akcije Master uhapšena je 21 osoba, od kojih će 11 tokom danas biti predato Tužilaštvu BiH na dalje nadležno postupanje.

U operativnoj akciji kodnog naziva „Master“ policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pretresli su prostorije, stanove, vozila i ostale pokretne i nepokretne stvari više pravnih i fizičkih lica s ciljem pronalaska predmeta koji potječu iz izvršenja krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca.

Izvršeno je ukupno 49 pretresa na više lokacija na području Sarajeva, Gradačca, Srebrenika, Gradiške, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem vođenju krivičnog postupka, i to: novac u iznosima od 77.185 eura, 43.960 američkih dolara, 55.190 kuna, 22.430 srbijanskih dinara, 2.750 švicarskih franaka, 500 mađarskih forinti, te manji iznosi australskih dolara, engleskih funti i turskih lira, poluautomatska puška, dva pištolja i 49 komada municije.

Osim navedenog, poduzete su mjere i radnje s ciljem blokade određenog broja tekućih računa za šest fizičkih lica i tri pravna lica, te je izdato šest naloga za privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 128.908,39 KM i 5.709,92 eura, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Šteta po budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koja je nastala kao rezultat izvršenja navedenih krivičnih djela, iznosi više od 4,5 miliona KM.

Operativnu akciju „Master“, policijski službenici SIPA-e realiziraju u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju rad u okviru akcije „Master“ i „Bonus“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije