SIPA uhapsila veliki broj osoba: Oštetili državni budžet za stotine hiljada KM

Radiosarajevo.ba
SIPA uhapsila veliki broj osoba: Oštetili državni budžet za stotine hiljada KM
FOTO: Arhiv / Ilustracija ( Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Od ranih jutarnjih sati policijski službenici SIPA-e, Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH od ranih jutarnjih sati vrše pretrese i hapšenja većeg broja osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala.

Tačnije, riječ je o aktivnostima koje se provode u dvije opsežne akcije kodnih naziva Master i Truck, a u kojima se vrši istraga više fizičkih i pravnih osoba, koje se sumnjiče za organizirani kriminal, u vezi sa nezakonitim uvozom tekstila iz inozemstva na područje BiH. Akcije se provode na području Sarajeva, Brčkog, te velikog dijela Tuzlanske regije.

Također, ovom akcijom obuhvaćene su osobe koje su počinile krivična djela organiziranog kriminala, poreznih i carinskih utaja, te koruptivnih krivičnih djela primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni krivična djela činili kontinuirano u periodu od oko tri godine, a da je iznos utajenih poreznih i carinskih dadžbina po jednom kamionu dostizao iznose od nekoliko desetina hiljada KM, pa se procjenjuje da je navedenim organiziranim kriminalom, budžet Bosne i Hercegovine oštećen za velike novčane iznose, koji zasigurno premašuju više stotina hiljada KM.

Aktivnosti će se na terenu realizirati tokom dana, nakon čega će osumnjičeni koji su lišeni slobode biti privedeni postupajućim tužiteljima, gdje će biti ispitani i odlučit će se o daljim aktivnostima u vezi sa mjerama pritvora ili mjera zabrane za osumnjičene.

"Akcije Master i Truck, odlučne su aktivnosti tužiteljskih, policijskih i poreznih institucija naše zemlje u borbi protiv kaznenih djela koja imaju elemente finansijskog kriminala i korupcije, a kojima se nanosi šteta svim građanima BiH", zaključuje se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije