Advokatski tim Fadila Novalića podnio krivičnu prijavu protiv Gordane Tadić

5
I. M.
Advokatski tim Fadila Novalića podnio krivičnu prijavu protiv Gordane Tadić

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, advokatski tim bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića (SDA) podnio je kivičnu prijavu protiv tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Ovu informaciju je za naš portal potvrdio član advokatkog tima Fadila Novalića dr.Elmir Jahić. Kako je kazao, krivična prijava je podnesena zbog postojanja osnova sumnje da je u toku mjeseca maja 2020. godine, iskoristila svoj položaj Glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, a vezano za aktivnosti koje je poduzimala ili propustila dužni nadzor u vezi sa tada aktivnim slučajem poznatim kao Respiratori.

"Konkretno, postoji osnov sumnje da je imenovana svjesno obmanula javnost ali i KTKS, iznošenjem tvrdnje da je SIPA-a operativnim radom došla do informacija na kojim zasniva nadležnost Tužilaštva BiH, iako je znala da takvi podaci, informacije a ni dokazi ni tada a ni tokom postupka nikada nisu postojali", rekao je advokat.

Šta se desilo sa avionom koji je iz Kuvajta krenuo za Sarajevo?

Elmir Jahić je naveo da postoji osnov sumnje da je navedeno svjesno uradila, a sve po prethodno osmišljenom planu po kojem je lično i suprotno procedurama formirala tužilački tim od "podobnih" tužilaca Hukeljić/Pašić.

"Ustrajavala je na navedenoj namjeri iako je u toku tzv. istrage putem međunarodne pravne pomoći iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Velike Britanije dobila dokaze da ne postoji osnov sumnje u pranje novca, udruživanje, primanje dara. Te dokaze je sa odabranim tužilačkim timom prikrila od suda i javnosti sa ciljem da nezakonito i temeljem media plana održi nezakonitu nadležnost Tužilaštva BiH", kazao je advokat za Radiosarajevo.ba

Advokatski tim Fadila Novalića uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH, on poručio: Borba se nastavlja

Advokat je istakao da je navedeno potvrdio i Sud u donesenim presudama, kojim je Fadil Novalić oslobođen od optužbi da je ostvario imovinsku korist, pranje novca, da je iskoristio nevolju građana, jednostavno narodnim jezikom rečeno, "nisu nikada postojali dokazi da je Novalić pokrao novac".

"Navedenim obmanjivanjem i zloupotrebom položaja, omogućila je da sud g. Novalića osudi primjenom odredbi blanketnih propisa koji su prestali da važe već više od 20.godine. Na kraju, zbog osnova sumnje da je takvim činom počinila i disciplinski prekršaj podnesene su i prijave UTD-u protiv imenovane i gđe Enide Hadžiomerović sudije Suda BiH", poručio je dr. Elmir Jahić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak