Advokati u BiH stupili u štrajk: "Neka vide sad šta će sad sa odbranom i pritvorima"

6
I. M.
Advokati u BiH stupili u štrajk: "Neka vide sad šta će sad sa odbranom i pritvorima"

Advokati u Bosni i Hercegovini su danas, 1. augusta stupili u štrajk. Ovu informaciju je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio predsjednik Skupštine Advokatske-odvjetničke komore FBiH Bekir Gavrankapetanović. 

"Od danas je počeo štrajk, ništa se nije promijenilo. I Skupština u RS-u je donijela odluku. Svaki advokat može nastaviti raditi, ali to bi bilo nepoštivanje odluke skupštine što je disciplinski prekršaj. Nek' vide sad šta će sa odbranom, sa pritvorima", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Bekir Gavrankapetanović.

Podsjećamo, ranije je najavljeno da će advokati širom Bosne i Hercegovini stupiti u štrajk od 1. augusta 2024. godine ukoliko se ne ispuni njihov zahtjev, a to je isplata naknada koje su zaradili od početka 2024. godine zastupajući po službenoj dužnosti.

Lijepe vijesti: Gas u Federaciji Bosne i Hercegovine će biti jeftiniji

"Zamislite u kakvu su situaciju dovedeni. Nedavno mi je jedna kolegica rekla da su joj platili samo 1.000 maraka, dok sudije imaju platu oko 6-7 hiljada koje su im isplaćene", rekao je ranije za naš portal advokat Bekir Gavrankapetanović.

Iako je Sud Bosne i Hercegovine jučer, 31. jula, najavio da će se problem riješiti te da će sva dugovanja biti isplaćena, do danas to se nije dogodilo. 

Povodom štrajka oglasili su se i iz VSTV BiH te su poručili da su zabrinuti zbog mogućih negativnih posljedica koje nerješavanje ovog pitanja može imati na kompletan pravosudni sistem i vladavinu prava.

"Obustava rada će imati nesagledive posljedice na vladavinu prava, jer će dovesti do ozbiljnih zastoja u sudskim postupcima i onemogućiti pravovremeno ostvarivanje pravde", naveli su iz VSTS-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak