Kako je talentovani Sarajlija završio u europskom velikanu: "Do jučer sam ih gledao na TV-u..."

2
A. Vatreš

Poput bombe nedavno je odjeknula vijest o transferu mladog bh. rukometnog golmana Bekira Čordalije u redove slavnog Kielcea. Velika vijest, prvenstveno zbog činjenice da ovaj 20-godišnjak tamo ide direktno iz Premijer lige BiH, odnosno Vogošće.

Ko iole prati rukomet, zna šta Kielce predstavlja u tom sportu. Klub koji je 20 puta bio šampion Poljske, 17 puta osvajač Kupa svoje zemlje, a uz to bivši europski prvak (2015/16) i višestruki učesnik Final Foura Lige prvaka.

Iznenadni poziv

Prilikom predstavljanja, Kielce je opisao Čordaliju kao jednog od najtalentovanijih igrača na svojoj poziciji. S poljskim klubom potpisao je ugovor do 2027. godine, a kako je došlo do toga otkrio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

"Bilo je to veliko iznenađenje za mene. Došlo je odjednom. Bio sam u Kolnu sa svojim menadžerima Sašom Bratićem i Milošom Pavićevićem. Gledali smo Final Four Lige prvaka. Kad sam se vratio kući i počeo spremati za narednu sezonu, stigao je iznenadni poziv od mog menadžera Bratića, koji mi je rekao: Bekire, sutra letimo za Warsawu, idemo da pregovaramo s Kielceom! Otišli smo na taj put i obavili pregovore. Ja sam se njima svidio, kao i oni meni. Ambicije kluba, savršen sistem koji imaju, treneri, igrači, publika... Uspjeli smo se dogovoriti i sklopiti transfer", kazao je Čordalija za Radiosarajevo.ba.

Glavnu ulogu u transferu odigrali su Čordalijini menadžeri, međutim, jedan njegov nastup se pokazao presudnim.

"Pratili su me preko mojih menadžera, to je bila glavna veza. Nastupi za našu reprezentaciju su doprinijeli tome da me još više upoznaju. Kada su pogledali tu utakmicu protiv Portugala kontaktirali su mog menadžera da dođemo na pregovore".

Kielce s klupe vodi rukometna legenda Talant Dujshebaev, koji je nakon Čordalijinog potpisa u superlativima pričao o njemu, rekavši kako je investicija za budućnost i da vjeruje kako može postati jedan od najboljih golmana svijeta.

"Naravno da mi znače takve riječi. Pogotovo kad dolaze od jednog od najboljih trenera na svijetu. Kad kaže da dolazim tu kao talenat i da ću postati najbolji golman svijeta... Njegova vizija je velika i on šta kaže to se obistini. To mi daje još više volje, motiva i želje da radim, jer nije mala stvar kad jedno takvo ime kaže tako nešto za mene".

Dres Kielcea trenutno nose zvijezde poput braće Alexa i Daniela Dujshebaeva, Jorgea Maquede, Dylana Nahija...

"Do jučer sam ih gledao preko TV-a, a za nekoliko dana ću biti na treningu s njima. Nešto nevjerovatno. Tu su i naša dva Balkanca, Igor Karačić i Sandro Meštrić. Drago mi je što ću ih imati tu uz sebe, jer je dosta lakše kad su naši ljudi tu. Karačić mi je stvarno izašao u susret. Rekao mi je da nemam brige i kad dođem da će mi pomoći oko svega".

Poljaci su Čordaliju najavili kao zamjenu za Andreasa Wolffa, jednog od najboljih golmana svijeta, koji je otišao u Kiel.

"Sad je tu velika euforija. Od mene očekuju da zamijenim jednog od najboljih golmana svijeta. To je pritisak, ali pozitivan. Da razmišljaš kako će svi reagovati u klubu, kako će te primiti saigrači, navijači... Ima nekih korekcija koje se moraju raditi. Ja ću dati sve od sebe, kao što sam rekao ranije, da se poboljšam i da nakon nekog vremena mogu zamijeniti Wolffa. Nadam se da ću ispuniti ta očekivanja koja su stavili pred mene".

Korak po korak

Čordalija je rođen u Sarajevu 2. oktobra 2003. godine, a njegov kompletan dosadašnji rukometni put vezan je za Vogošću.

"Počeo sam igrati rukomet sa svojih 10-11 godina. Cijeli život sam proveo u Vogošći, od pionira do seniora. Sve je krenulo od dječačkih dana i neke priče s društvom da hoćemo na rukomet. Išlo je korak po korak. Preko drugog tima do prvog i evo sada da potpišem taj jedan ozbiljan ugovor".

U Vogošći je imao sreću da ga trenira jedan od najboljih bh. golmana Enid Tahirović.

"Kada je trener Enid došao u Vogošću promijenio se kompletan ciklus rada i treninga. I naravno razgovora. Mi golmani dosta trebamo da shvatamo rukomet preko razgovora. Glava mora da bude kako treba, da se pripremite mentalno na taj sklop igranja. On mi je pomogao dosta što se tiče moje konstitucije i svega toga i hvala mu na svemu".

S obzirom na svoju specifičnu konstituciju (visok 205 cm i težak 120 kg), Čordalija je imao i specifične uzore.

"Pošto sam dosta visok, gledao sam razne golmane, ali najviše mi se sviđao danski reprezentativac Niklas Landin. On je moje visine i građe. Dosta mi je bilo lakše učiti pokrete s obzirom na njegovu visinu. Gledajući njega, uspio sam da savladam neke stvari i da napredujem. Naravno tu je i bio i Benjamin Burić. Kad god sam došao na to okupljanje s reprezentacijom i kad smo bili na nekim kampovima, dosta mi je pomogao sa savjetima i usmjerio me šta treba da radim kako bih napredovao".

Osim što mu je donio transfer karijere, pomenuti nastup za reprezentaciju BiH u baražu za SP protiv Portugala pokazao je da Zmajevi imaju golmana za budućnost.

"To je prije svega jedna velika čast. Braniti boje svoje države. Euforija, navijači... Sa 20 godina da imaš priliku igrati sa svim tim igračima kao što su Benjamin Burić, Marko Panić... Ogromna je stvar kad dobijete takvu priliku. Hvala svim trenerima koji su me pozvali u reprezentaciju. Nadam se da sam ispunio njihova očekivanja. Svaku narednu utakmicu ću se truditi da budem što bolji i da pomognem reprezentaciji", dodao je Čordalija za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak