Spektakl u Rijadu: Usyk tijesno pobijedio Furyja u fantastičnom meču

0
Radiosarajevo.ba

Boks je nakon 25 godina dobio apsolutnog prvaka teške kategorije.

Oleksandr Usik savladao je Tysona Furyja nakon 12 rundi fantastičnog meča u kojem se uistinu potvrdio kako se u ringu nalaze dva najbolja teškaša na svijetu.

U samom početku meča vidjeli smo rezerviranog Furyja, a Usik je to dobro iskoristio za bodovno uzeti prve dvije runde, u kojima nije viđeno puno akcije, no viđeno je dovoljno za dodijeliti mu bodovnu prednost.

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Fury se budi u trećoj rundi. Prepoznao je Usikovo kretanje i počeo dobro plasirati svoje udarce. Sve je opušteniji, dok Usikova početna taktika tu prestaje djelovati. Ponudili su tada dvije izjednačene runde, no ipak uz blagu prednost za Furyja.

Gipsy King je preuzeo kontrolu u petoj i šestoj rundi te je na račun više pogodaka te dionice uzeo te preuzeo vodstvo u meču. I onda, kad se činilo da Usik polako gubi konce, on mijenja svoj način kretanja i udaranja te počinje pogađati najbolje do tada. Činilo se da je uzeo sedmu i osmu rundu te da se u završnicu ulazi s potpunim izjednačenjem.

Deveta runda ponudila je najveći spektakl do tada. Usik je ponovno dobro otvorio, no Fury uzvraća i kreće otvorena borba u kojoj obojica pogađaju. No, ulaskom u zadnju minutu, Usik pogađa najbolji udarac u meču, a onda i seriju nakon koje se Fury nalazi u velikim problemima. 

Završio je Gipsy King na konopcima, doslovno se odbijajući po ringu, sve dok sudac nije zaustavio meč i krenuo brojati. Usik je imao veliku priliku završiti meč, no Fury je na taj način dobio priliku vratiti se u meč.

I to je napravio na dobar način. Usik je vjerovao kako je u velikoj prednosti te je boksao nešto suzdržanije, što je Furyju dalo priliku za povratak. Deseta runda bila je još uvijek blago pod Usikovom kontrolom, dok je Fury u posljednje dvije podigao svoju izvedbu te se prije čitanja sudačkih kartica imao čemu nadati.

[related]https://x.com/The_Forty_Four/status/1791978238043992255[/related]

No, Usik je na kraju slavio i to vrlo tijesno. Jedan sudac bodovao je 114-113 u korist Furyja, dok su druga dvojica bodovali 115-112 i 114-113 za Usika, koji je tako podijeljenom sudačkom odlukom postao apsolutni prvak svijeta.

Tyson Fury i Oleksandr Usyk sastali su se večeras u saudijskom Riyadu u borbi za ujedinjenje svih titula u teškoj kategoriji.

Britanac je držao WBC naslov u teškoj kategoriji od 2020. i druge od svoje tri epske borbe protiv Deontaya Wildera, dok je Ukrajinac imao WBA, WBO i IBF pojas otkako je 2021. skinuo s trona Britanca Anthonyja Joshuu.

Prema kladionicama, Fury i Usyk imali su jednake šanse za pobjedu u ovom meču. Na obojicu je koeficijent bio 2.15, dok se na izjednačen ishod nudila kvota 17

Fury/Usyk je postao prvi neprikosnoveni prvak u teškoj kategoriji nakon Lennoxa Lewisa, okrunjenog 1999. u Las Vegasu. Te godine, 11 godina nakon svog olimpijskog naslova u Seulu, Lewis je stigao do naslova nakon pobjede na bodove protiv Evandera Holyfielda.

Usykov omjer sad je 22:0, dok je Fury poražen prvi put u 36. borbi u karijeri. Očekuje se da će se revanš održati u oktobru.

Kako je Fury izbjegao nokaut pogledajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak