Pariz 2024 | Čak 45.000 policajaca, 10.000 vojnika, snajperisti...: Dobro došli na Olimpijske igre

0
Radiosarajevo.ba

Francuska u petak, 26. jula, namjerava oduševiti svijet ekstravagantnom ceremonijom otvaranja Olimpijskih igara u srcu Pariza.

Oko 45.000 policajaca, 10.000 vojnika i 2.000 privatnih zaštitara angažirano je na osiguranju parade duž rijeke Seine, njezinih obala i okolnih spomenika.

Igre se, navodi se, održavaju u vrijeme velikih sigurnosnih rizika, odnosno u doba pojačanih geopolitičkih napetosti.

Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta

Predviđeno je da gotovo 7.000 sportaša oplovi rijekom Seinom pored najpoznatijih pariških znamenitosti, dok će ih više od 300.000 gledatelja promatrati s obala.

Od posljednjih Olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine izbili su ratovi u Ukrajini i Gazi, što ipak čini napetu pozadinu Igara. Francuska je na najvišoj razini sigurnosti iako su dužnosnici ponovili da nema posebne prijetnje ceremoniji otvaranja ili samim igrama.

Kao dio opsežne sigurnosne operacije, vlasti su temeljem zakona o borbi protiv terorizma stavili 155 osoba pod mjere nadzora koje strogo ograničavaju njihovo kretanje.

Isto tako, izraelske će takmičare pratiti elitne taktičke jedinice, a ti će takmičari imati 24-satnu zaštitu tokom Olimpijskih igara, ističu dužnosnici.

Desetine svjetskih čelnika bit će u Parizu na ceremoniji otvaranja, koju će štititi i snajperisti na krovovima. Korito rijeke Seine je prečišćeno zbog bombi, a zračni prostor Pariza bit će zatvoren.

Pariz 2024 | Lana Pudar nosit će zastavu BiH na zatvaranju Olimpijade

Avioni za radarski nadzor i dronovi Reaper nadzirat će osjetljiva mjesta iz zraka, a borbeni Mirage 2000 bit će u pripravnosti za presretanje koji zalutaju u ograničeni zračni prostor.

Ceste i metro stanice su zatvorene. Podignuto je oko 44.000 barijera te razrađen sustav QR kodova namijenjen stanovnicima i drugima koji se žele približiti rijeci Seini i njezinim otocima.

Grad je zbog toga neobično miran, što ne veseli baš sve.

‘Malo sam zabrinut. Nikad nisam vidio ovako miran grad. Devedeset posto posjetitelja je otišlo‘, kaže konobar, Omar Benabdallah (25), promatrajući prazne stolove na pločniku Île de la Cité.

Francuske vlasti kažu da će ograničenja kratko trajati - mnoge barikade duž Seine bit će uklonjene nakon ceremonije otvaranja u petak - no da će sve biti vrijedno truda, a svijet će biti počašćen spektakularnom predstavom koja slavi historiju i ljepotu Pariza.

‘Nije to baš takva noćna mora. Usredotočeni smo i odlučni‘, kaže general Lionel Catar, zadužen za koordinacju oko 5.500 francuskih vojnika dovedenih u glavni grad.

General Catar priznao je da olimpijska i paraolimpijska sigurnosna operacija ima neviđene razmjere, ali je objasnio da se ona razvila iz francuske Operacije Sentinelle koja je već postojala, desetak godina starog niza mjera razvijenih nakon smrtonosnih napada islamističkih grupa.

‘Imamo timove za razminiranje. Imamo timove pasa. Postoje sustavi protiv dronova, radari i ronioci koji patroliraju rijekom Seine‘, objašnjava general Catar.

Pariz 2024 | Raspored takmičenja sportista Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama

Svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu je na programu u petak, 26. jula, u 19.30 sati, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati pet sportista.

Zastavu Bosne i Hercegovine će na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu nositi Larisa Cerić i Mesud Pezer, dok će ta čast na zatvaranju pripasti Lani Pudar.

Prvo takmičenje što se tiče plivanja su kvalifikacije na 100 metara delfin stilom za djevojke i tu će učestvovati Lana Pudar.

Kvalifikacije su na programu u subotu, 27. jula, u 11 sati, a u 20.30 sati je na programu polufinale, dok je finale u nedjelju, 28. jula, u 20.40 sati.

Portal Radiosarajevo.ba će pratiti sva dešavanja u Parizu, a nastupe predstavnika Bosne i Hercegovine možete vidjeti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak