Otvorene Paraolimpijske igre u Parizu, zastavu BiH nosio Safet Alibašić

0
Radiosarajevo.ba
Otvorene Paraolimpijske igre u Parizu, zastavu BiH nosio Safet Alibašić

Svečanom ceremonijom na trgu Concorde sinoć, 28. augusta, u Parizu otvorene su 17. Paraolimpijske igre.

U svečanom defileu učestvovali su sportisti iz 168 zemalja.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024. Tony Estanguet i predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons.

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Potom je uslijedilo službeno otvaranje Igara koje je, kao i Olimpijske igre, otvorio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Centralni događaj večeri bio je paljenje olimpijskog plamena u vrtu Tuileries.

Na igrama će se takmičiti 4400 sportista u 22 sporta, a bit će podijeljeno 549 kompleta medalja.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 14 sportista koji će se takmičiti u sjedećoj odbojci, streljaštvu i plivanju. U timu sjedeće odbojke nalaze se Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Sabahudin Delalić, Edin Đino, Mirzet  Duran, Ismet Godinjak, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Asim Medić, Safet Alibašić i Armin Šehić. Bh. predstavnik u plivanju je 13-godišnji Ismail Barlov, dok će u streljaštvu BiH predstavljati Ervin Bejdić.

Zastavu BiH na otvaranju Paraolimpijskih igara u Parizu nosio je Safet Alibašić, reprezentativac u sjedećoj odbojci.

Prvog dana takmičenja od bh. sportista nastupit će upravo reprezentacija u sjedećoj odbojci koja se danas od 14.00 sati sastaje sa selekcijom Egipta

Najtrofejnija bh. reprezentacija na Paraolimpijskim igrama će učestvovati sedmi put i sa svake najveće svjetske sportske smotre za invalide vratila se s medaljom. Za to vrijeme, od Olimpijade u Sydneyju 2000. godine, bh. odbojkaši osvojili su dva zlata (Atina 2004. i London 2012.), tri srebra (Sydney 2000., Peking 2008. i Rio de Janeiro 2016), te jednu bronzu na prošloj Olimpijadi u Tokiju 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak