Poznato ko će nositi bh. zastavu na večerašnjem otvaranju paraolimpijade u Parizu

0
Radiosarajevo.ba
Poznato ko će nositi bh. zastavu na večerašnjem otvaranju paraolimpijade u Parizu
FOTO: AA / Safet Alibašić

Na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu večeras će zastavu Bosne i Hercegovine nositi Safet Alibašić, član reprezentacije sjedeće odbojke.

Alibašić, rođen 21. decembra 1982. godine u Tuzli, postigao je značajne uspjehe u svojoj karijeri. Na trećem izdanju Evropskog prvenstva 2024. godine u Poreču, sa OK “Fantomi” iz Sarajeva osvojio je treću uzastopnu titulu, a istovremeno je proglašen MVP-jem prvenstva. Ovu titulu osvojio je i 2023. godine u Dresdenu, kada je njegov tim trijumfovao.

Prošle godine, Alibašić je osvojio zlatnu medalju na Euro kupu u Italiji i Premijer ligi BiH sa svojim klubom. Također je sa reprezentacijom BiH osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 2023. godine godine, čime je ispunio normu za Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine Osim toga, iste godine je nagrađen titulom najboljeg igrača na tom prvenstvu.

Dnevnik Radija Sarajevo | Huskić: NUB nastavlja rad sa herojima koji su mjesecima radili bez plate

Dnevnik Radija Sarajevo | Huskić: NUB nastavlja rad sa herojima koji su mjesecima radili bez plate

Safet Alibašić je 2013. godine u Sarajevu proglašen za najboljeg sportistu u kategoriji invalidskih sportova. Ovo priznanje je stekao nakon što je sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine osvojio osmu uzastopnu titulu prvaka Evrope u sjedećoj odbojci.

Svoju sportsku karijeru započeo je 1997. godine u Lukavcu, u istoimenom klubu. Tokom svoje karijere, Alibašić je osvojio brojne medalje, uključujući dvije paraolimpijske zlatne medalje, kao i više svjetskih i evropskih titula, kako je saopćeno iz Paraolimpijskog komiteta BiH.

Na Paraolimpijskim igrama učestvuje 4.400 sportista iz 182 delegacije. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 14 sportista koji će se takmičiti u tri discipline: sjedećoj odbojci, paraplivanju i parastrijeljaštvu.

Paraolimpijske igre traju do 8. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije