Zlatni ljiljani kreću po još jednu veliku medalju: "Kad niste u oku javnosti, ljudima je čudno..."

0
A. Vatreš
Zlatni ljiljani kreću po još jednu veliku medalju: "Kad niste u oku javnosti, ljudima je čudno..."
Foto: Savez sjedeće odbojke BiH / Ifet Mahmutović

Bosna i Hercegovina će na predstojećim Paraolimpijskim igrama, koje se održavaju od 28. augusta do 8. septembra u Parizu, imati predstavnike u tri sporta – streljaštvu, plivanju i sjedećoj odbojci.

S razlogom, najveća očekivanja su od "Zlatnih ljiljana", koji su se sa svih prethodnih šest Igara vraćali s medaljom. Od Paraolimpijade u Sydneyju 2000. godine, bh. odbojkaši osvojili su dva zlata (Atina 2004. i London 2012.), tri srebra (Sydney 2000., Peking 2008. i Rio de Janeiro 2016.), te jednu bronzu na prošlim Igrama u Tokyju 2020.

Najspremniji do sada

Ovaj put, cilj je samo jedan – zlato, o čemu je za portal Radiosarajevo.ba više govorio selektor naše najtrofejnije reprezentacije Ifet Mahmutović.

Oglasio se brat ubice nakon trostrukog ubistva u Sanskom Mostu: 'Ne znam šta mu je bilo'

Oglasio se brat ubice nakon trostrukog ubistva u Sanskom Mostu: 'Ne znam šta mu je bilo'

"Upravo tako. Trenira se da bi se postigao što bolji rezultat. Navikli smo ljude na to, ali više zbog nas samih ćemo ići na to zlato. Vidjet ćemo da li ćemo uspjeti. Ne znam koliko su protivnici radili, ali mi sigurno jesmo. Ono što sigurno mogu reći je da je ovo najspremnija i najbolja ekipa reprezentacije od svih dosadašnjih ciklusa koje smo imali u historiji bh. sjedeće odbojke", rekao je Mahmutović za Radiosarajevo.ba.

Kao i skoro svaki put do sada, najveći konkurent putu prema zlatu bit će im selekcija Irana.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci

"Od Londona nismo osvojili zlato. Na prošloj Paraolimpijadi u Tokyju je bila bronza. Sticajem okolnosti ovdje nam i žrijeb leži. Možemo se s Iranom sresti ako oni izgube u grupnoj fazi, ovako vjerovatno u eventualnom finalu", kazao je Mahmutović i dodao:

"Svakako da je Iran najveći konkurent. Od osam reprezentacija učesnica jedini autsajder je Francuska kao domaćin. Ovih ostalih sedam su u vrhu i mislim da svi pretenduju za neku od medalja, tako da će biti dosta teško. Međutim, mi jesmo jedni od favorita i tako se i ponašamo".

Predstavljen tim BiH za Paraolimpijadu: Najveća očekivanja od zlatnih odbojkaša

Predstavljen tim BiH za Paraolimpijadu: Najveća očekivanja od zlatnih odbojkaša

Kontinuiran rad

Sve uspjehe "Zlatnih ljiljana" je teško i pobrojati. Osvojenih 27 medalja na velikim takmičenjima, među kojima 11 europskih i tri svjetska zlata, rangiraju ih među najuspješnije u ovom sportu. Objasnio nam je Mahmutović kako je moguća tolika dominacija jednog bh. sportskog kolektiva.

"Imate jako razvijenu klupsku sjedeću odbojku u BiH. Samo u Federaciji BiH postoji 26 klubova, što u stojećoj odbojci nije ni blizu. Drugo, kontinuirani rad kroz nacionalne selekcije, te veliki fond igrača u datim momentima koji su stvarno kvalitetni i koji su radom dospjeli tu. Europska i druga svjetska takmičenja, jaki turniri, doprinose tome.

Ifet Mahmutović i Mirzet Duran

Ali znate kako, niste u oku javnosti, pa se onda ljudi čude otkud takav rezultat. Da se pratimo kao svi drugi sportovi onda bi se to znalo puno bolje i vidjelo koliko rad donosi rezultate", dodao je Mahmutović za Radiosarajevo.ba.

"Zlatni ljiljani" će u Parizu nastupiti u sastavu Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Ermin Jusufović, Armin Šehić, Edin Džino, Dževad Hamzić, Asim Medić, Nizam Čančar, Ismet Godinjak, Stevan Crnobrnja, Safet Alibašić i Mirzet Duran.

Prvi meč igraju 29. augusta protiv Egipta, a u nastavku grupne faze očekuju ih dueli s Kazahstanom (31. august) i Francuskom (2. august).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije