Otac bokserke koju optužuju da je muškarac pokazao rodni list i uputio oštru poruku

4
Radiosarajevo.ba
Otac bokserke koju optužuju da je muškarac pokazao rodni list i uputio oštru poruku

Sve ovo što rade je nemoralno. Imane je mala djevojčica koja je voljela sport od svoje šeste godine. Tada je voljela igrati nogomet. Te kritike i glasine puštene su s namjerom da je se destabilizira u namjeri da bude olimpijska pobjednica - kazao je Amar Khelife

Alžirska bokserka Imane Khelife, jedna od dvije sporne borkinje na Olimpijskim igrama u Parizu kojoj su prilikom testiranja IBA-e otkriveni muški hromosomi, prošla je u osminu finala turnira do 66 kilograma. Nakon svega 45 sekundi borbe, Talijanka Angela Carini predala je borbu.

Alžirka je prvi put udarila Talijanku, a ovoj se otkinula kaciga. Borba je nastavljena, a nakon još jednog udarca Alžirke, talijanska boksačica otišla je do svoga ugla i zatražila prekid borbe.

Grom udario u plažu na jadranskoj obali, najmanje troje ljudi završilo u bolnici

Khelif je prošle godine tokom Svjetskog prvenstva u New Delhiju diskvalifikovana nekoliko sati uoči borbe za zlatnu medalju. Međunarodna boksačka federacija kao razlog je navela da nije zadovoljila kriterije, odnosno da ima povišenu razinu testosterona, piše Times od India. Tada se pisalo da ima Y hromosom.

Sada je reagirao njen otac koji je u intervjuu za Daily Mail pokazao njen rodni list. U njemu piše da je Khelif rođena kao žena. Amar Khelife pozvao je svoju kćerku da obrani čast Alžira i arapskih zemalja i da donese zlatnu medalju.

- Sve ovo što rade je nemoralno. Imane je mala djevojčica koja je voljela sport od svoje šeste godine. Tada je voljela igrati nogomet. Te kritike i glasine puštene su s namjerom da je se destabilizira u namjeri da bude olimpijska pobjednica. Rekao sam joj da svima dokaže da je vrijedna i da u ringu odbrani čast svih nas. Ona je naš uzor, svi želimo biti kao ona - rekao je otac alžirske boksačice.

Dakle, u službenom dokumentu stoji da je Imane Khelife rođena kao žena, 2. maja 1999. godine, objavio je Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak