Dominacija Slovenca: Primož Roglič četvrti put slavio na Vuelti

0
Radiosarajevo.ba
Dominacija Slovenca: Primož Roglič četvrti put slavio na Vuelti

Slovenski biciklist Primož Roglič (Red Bull-BORA-Hansgrohe) po četvrti je put u karijeri osvojio naslov pobjednika na biciklističkoj utrci Vuelta a Espana voženoj u protekle tri sedmice.

Naslovima iz 2019., 2020. i 2021. godine Roglič je pridodao i ovogodišnji, nakon 21 etape ostvario je 2:36 minuta bolje vrijeme od drugoplasiranog Australca Bena O‘Connora (Decathlon-AG2R) koji je tako ostvario svoj najbolji rezultat karijere, odnosno 3:13 minuta ispred trećeg Španca Enrica Masa (Movistar), koji ima druga mjesta s Vuelte iz 2021. i 2022.

Roglič je drugi vozač u historiji koji je uspio ostvariti četiri pobjede na Vuelti, dosad je to uspjelo samo Špancu Robertu Herasu (2000, 2003, 2004, 2005).

Zatvorene Paraolimpijske igre u Parizu, Ismail Barlov nosio zastavu BiH

Roglič je svoju dominaciju na utrci potvrdio u teškim brdskim etapama ranije ove sedmice pa mu je u nedjelju za ukupno slavlje bilo dovoljno i drugo mjesto u posljednjoj etapi, 24.6 kilometara dugačkom pojedinačnom kronometru voženom ulicama Madrida. Sjajni Slovenac se zaostao 31 sekundu za etapnim pobjednikom, Švicarcem Stefanom Kuengom (Groupama-FDJ), specijalistom upravo za vožnju na kronometar.

Kako je uoči ove etape razlika između drugog O‘Connora i trećeg Masa bila samo devet sekundi, očekivala se velika borba, ali Australac je u ranoj fazi pokazao kako mu je ostalo više snage te je povećao svoju prednost u odnosu na Španca za 28 sekundi.

Portal Radiosarajevo.ba dobio je snimak finiša posljednje etape iz Madrida, a kako je sve izgledalo pogledajte u prilogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak