Veliki uspjeh: Lejla Njemčević upisala svoje ime u historiju svjetskog biciklizma

1
Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh: Lejla Njemčević upisala svoje ime u historiju svjetskog biciklizma
Foto: Facebook / Lejla Njemčević

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević je ostvarila historijski uspjeh osvajanjem Svjetske serije u maraton disciplini a koja je sastavljena od četiri utrke Svjetskog kupa, te upisala svoje ime u historiju svjetskog biciklizma.

Svjetska biciklistička federacija (UCI) je odlučila po prvi put sve utrke Svjetskog kupa u različitim brdsko biciklističkim disciplinama staviti pod jednu organizaciju u novom formatu naziva UCI MTB World Series.

Organizacija je povjerena WBD Sports koji je za ukupne pobjednike Svjetskog kupa izradio unikatan trofej.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Trofej ukupnog pobjednika Lejla Njemčević je podigla nakon osvojenog četvrtog mjesta na posljednoj utrci u Snowshoe, Sjedinjene Američke Države, a što je bilo dovoljno da sa prednošću od visokih 280 bodova ispred drugoplasirane osvoji Svjetsku seriju.

Naša takmičarka je prvu utrku Svjetskog kupa osvojila ubjedljivom vožnjom u Češkoj republici da bi na utrkama u Italiji i Francuskoj osvojila dva druga mjesta.

Lejla Njemčević
Foto: Piper Albrecht: Lejla Njemčević

Ime najbolje bh. biciklistkinje Lejle Njemčević će biti ugravirano u jedan trofej na kojem će se naći sva imena ukupnih pobjednika Svjetskog kupa u svojim disciplinama. Trofej koji će se čuvati u sportskom muzeju u Škotskoj je napravljen od škotske bukve a metalni globus od kristala pirita znak je originalnog staklenog trofeja iz 1990-ih godina.

Isti trofej će se i u narednim sezonama koristiti kao trofej ukupnog pobjednika Svjetskog kupa ali će zauvijek ostati upisana imena prvih pobjednika Svjetskog kupa u novoj eri biciklizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije