Sramotno: Zašto šuti Fudbalski savez Republike Srpske nakon nacionalističkog ispada FK Laktaši?

6
A. S.
Sramotno: Zašto šuti Fudbalski savez Republike Srpske nakon nacionalističkog ispada FK Laktaši?

Skandalozna najava Fudbalskog kluba Laktaši za utakmicu 15. kola Prve lige Republike Srpske protiv Radnika u Bijeljini, izazvala je novi sportski skandal u Bosni i Hercegovini.

Uz naslov Ofanziva na Bijeljinu, na zvaničnoj stranici kluba FK Laktaši objavljena je montirana fotografija kapitena kluba Borisa Ostojića i još nekoliko nogometaša tima iz Laktaša.

Fotomontažom, originalnom fotografijom ratnog fotografa Rona Haviva, nastao je opšti skandal, jer je na originalnoj fotografiji lik ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana.

Spektakl dva turska velikana: Edin Džeko i Fenerbahce traže pobjedu i posljednju nadu za trofej

Skandalozna objava FK Laktaši pred utakmicu u Bijeljini

Originalna fotografija, nažalost, svima poznata i nastala je onda kada su tzv. Tigrovi zločinca Željka Ražnatovića Arkana upali u Bijeljinu.

Podsjetimo - Snažna eksplozija probudila je Bijeljince iza ponoći 31. marta 1992. godine. Aleksandar Zekić bacio je bombu u kafić kod autobuske stanice, povrijeđeno je šest osoba. Bila je to najava za agresiju u ovom gradu i teror koji će uslijediti narednih dana. Dan poslije, 1. aprila prije 29 godina Bijeljina je gorjela.

Tog dana "Tigrovi" koje je vodio zločinac Arkan okupirali su Bijeljinu. Ulaskom u Bijeljinu, Arkan je preuzeo vlast u gradu te naredio sistematsko zlostavljanje i ubijanje muslimanskog stanovništva.

Tada je ubijeno najmanje 48 civila Bošnjaka. Leševi su danima ležali po ulicama. Sljedećih mjeseci nastavio se neviđen teror, pljačka ubijanje i protjerivanje Bošnjaka. Na prvi dan Bajrama, 4. aprila Arkanova Srpska dobrovoljačka garda ovladala je Bijeljinom. Arkan je tada u izjavi za medije govorio o "oslobođenoj Bijeljini". Dok su Arkanovci "oslobađali Bijeljinu", na minaretu džamije lepršala je srpska zastava, koju je Arkan postavio po ulasku u Bijeljinu.

Na slici na kojoj zločinci drže puške, umjesto njihovih u fotomontažu su ubačene glave aktuelnih igrača Laktaša, a u vrhu slike stoji: "Pravac Bijeljina!" Boris Ostojić, komandant Garde. 

Boris Ostojić je inače kapiten Laktaša, a ovakvo najavljivanje gostovanja u Bijeljinu je toliko sramotno da je šutnja na sve ovo jednaka zločinu koji je napravljen u ovom gradu 1992. godine.

Dvadeset minuta nakon objave teksta na portalu Radiosarajevo.ba Facebook objava na stranici FK Laktaši je sklonjena, no mi i dalje imamo "printscreen" kao dokaz. 

Ni tri sata nakon skandala još se niko nije oglasio od čelnih ljudi Fudbalskog saveza Republike Srpske, u čijoj je nadležnosti i FK Laktaši.

Utakmica Radnik – Laktaši na programu je u subotu, 29. oktobra, na Gradskom stadion u Bijeljini od 14.00 sati.

Glavni sudija je Nemanja Aleksić iz Banja Luke, a pomoćnici su Goran Ilinčić (Prijedor) i Nebojša Čiča (Prijedor).

Četvrti arbitar je Milan Simić (Banja Luka). Delegat susreta je Dejan Šipka (Banja Luka), a posmatrač suđenja Dragan Nišić (Bosanski Šamac).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak