Slavlje na Maksimiru: Dinamo će zbog Realove pobjede u finalu Lige prvaka zaraditi milione

0
Radiosarajevo.ba
Slavlje na Maksimiru: Dinamo će zbog Realove pobjede u finalu Lige prvaka zaraditi milione

Real Madrid je osvojio svoj jubilarni 15. naslov pobjednika Lige prvaka slavljem u finalu protiv Borussije Dortmund, a uz navijače Reala ovu pobjedu slave i navijači Dinama. Ne samo navijači, nego i svi uposlenici kluba.

Budući da su Madriđani osvojili prestižni europski trofej, Bundesliga neće dobiti još jednog predstavnika u Ligi prvaka, što znači da Eintracht iz Frankfurta neće zauzeti Dinamovo mjesto u posljednjem, četvrtom pretkolu Lige prvaka koje mu po novim pravilima pripada zbog koeficijenta.

Da je Borussia slavila, Dinamo bi u novu sezonu morao krenuti iz drugog pretkola Lige prvaka, a ovako kreće iz posljednjeg, četvrtog pretkola. To znači da Dinamo ove sezone već ima zagarantiranu europsku jesen, jer čak i da ispadne u tom četvrtom pretkolu Lige prvaka, ima zagarantiran barem plasman u Europsku ligu.

Neuspjeh u finalu presudio: Southgate podnio ostavku

Zanimljivo je i da će Dinamo u nadolazećoj sezoni sigurno prezimiti u Europi, budući da glavne faze Lige prvaka i Europske lige u novoj sezoni traju do januara iduće godine, a ne do decembra tekuće godine kako je dosad bio slučaj!

Ogroman to nosi značaj za Dinamove finansije, budući da bi čak i tim najlošijim ishodom, ulaskom u Europsku ligu, zaradio između 13 i 15 miliona eura (25,43 i 29,34 miliona KM) Dinamo će sigurno dobiti 4,29 miliona eura (8,39 miliona KM) za nastup u play-offu Lige prvaka te minimalno 4,31 milion eura (8,43 miliona KM) kao "početni bonus" za ulazak u Europsku ligu. Na tih 8,6 miliona eura (16,82 miliona KM) Dinamo bi zaradio još između 4,5 i 6,5 miliona eura (8,8 i 12,71 miliona KM) na osnovu prosječnog rankinga, desetogodišnjeg koeficijenta i udjela iz marketinškog bazena UEFA-e.

Europa ima novog prvaka. Real slavi Carvajala, u Madrid ide pehar Lige prvaka

Ako, pak, Dinamo uspije proći to četvrto pretkolo Lige prvaka, u najprestižnijem europskom takmičenju čekali bi plave još znatno veći bonusi. Uz spomenutih 4,29 miliona eura za play-off (odnosno četvrto pretkolo) Dinamo bi dobio 18,6 miliona eura (36,38 miliona KM) za plasman u Ligu prvaka, te između osam i deset miliona eura zbog rankinga, koeficijenta i udjela iz marketinškog bazena. Dakle ukupno između 31 i 33 miliona eura (60,63 i 64,54 miliona KM).

Uz sve to, ako se Dinamo plasira u Europsku ligu, za svaki osvojeni bod zaradio bi 150.000 eura (293,383 KM), a svaki bolji plasman od zadnjeg 36. mjesta 75.000 eura (146,691 KM). Direktni prolazak u osminu finala (plasman od prvog do osmog mjesta) donio bi mu dodatnih 1.75 miliona eura (3,42 miliona KM), a ulazak u šesnaestinu finala i nokaut play-off rundu (plasman od 9. do 24. mjesta) donio bi mu 300.000 eura (586.767 KM).

Podsjetimo, i Europska liga i Liga prvaka od iduće sezone djeluju kao jedna ljestvica s 36 klubova. U Ligi prvaka bi i te premije bile znatno veće. Za svaki osvojeni bod Dinamo bi zaradio 700.000 eura (1,3 miliona KM) a za svaki bolji plasman od 36. mjesta 275.000 eura (537.869 KM), piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak